fontos az odafigyelés

2020.07.24. 08:10

Növelheti a bőrrák kockázatát a szolárium és a műköröm

Műköröm készítésekor fennáll az allergia kialakulásának veszélye, míg a szoláriumnál a leégésé.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Manapság sok nőnek szinte lételemévé vált a műköröm készíttetése, valamint egyre népszerűbb az önbarnítóként funkcionáló szoláriumok használata; utóbbi a férfiak és a hölgyek körében egyaránt. Dr. Varga Viktória bőrgyógyász, a Napló kérdésére válaszolva elmondta, hogy a műkörmök készítése során kapott UV-fény növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, míg a szolárium – kimutatott tény –, hogy károsítja és roncsolja az emberi bőrt.

Megfelelő eszközökkel

Fotó: Dr. Varga Viktória-archív

Nyáron a megszokottnál is elterjedtebb a műkörmösök felkutatása. – Sokan nem UV-lámpával, hanem LED-del dolgoznak, ami sokkal ajánlatosabb és nem káros a bőrre – mondta Varga Viktória. – Az UV-lámpa lehet veszélyes, bár a boltokban pénzvizsgálatkor is ezt használják, de fokozhatja a bőrrák kialakulásának kockázatát – tette hozzá.

– Legsűrűbben jelentkező negatív hatás, amit a bőrgyógyászok tapasztalnak, hogy nem megfelelően fertőtlenített eszközökkel ápolják a szakemberek a vendégek körmeit, ami fertőzést eredményez. Ennek elkerülése érdekében egyszer használatos eszközöket javasolt használniuk, mivel ha egy vendégnek gombás a körme, ez a spórákkal könnyedén átadható a következőnek – jelentette ki a bőrgyógyász. – A másik dolog, ami gyakori és a körmöst is veszélyezteti, az allergia kialakulásának veszélye, hisz a finom, apró por rárakódik a bőrre, és az UV-fény hatására allergiás reakció lép fel. Ajánlott műköröm-csináltatás előtt bekenni a kezünket fényvédő krémmel, mely a körmöket nem, de a bőrt védi – részletezte.

Már fiatalon

Bebizonyosodott, hogy a szolárium bőrrákkeltő hatású, attól függően ki mennyire érzékeny rá.

„Tizennyolc év alatt tiltott a szolárium használata, de ezt sokan nem tartják be, így egyre sűrűbb a kialakuló melanóma a fiatalok körében. Azok, akik rendszeresen, sok időt töltenek a szolárium gépeiben, a kapott hatás náluk összeadódik, és az idő múlásával bőrdaganat jelentkezhet testükön”

– fejtette ki.

Varga Viktória kiemelte, hogy a bőr elöregedéséhez, ráncosodásához, le­égéséhez és kiszárításához egyaránt hozzájárul, valamint növelheti a sugárzás okozta szemölcsök számát a szolárium használata.

Vámosi Kira

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában