A lélek üzenete a betegség

2020.06.24. 07:30

Létezik a testi-lelki egyensúly?

A lelki problémák testi tünetekben nyilvánulnak meg, a lélek üzenete és egyben tükre is a betegség.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Sokszor halljuk:

„A test a lélek tükre.”

Vajon valóban így van? Tény, hogy a lelki problémák hatással vannak a szervezetünkre, viszont lehet tenni a tudattalan önpusztítás ellen. Garainé Vitál Nikolett életmód-tanácsadó, lélekgyógyász vázolta fel érdeklődésünkre, hogy melyek azok a lelki problémák, amelyek a leginkább kihatnak életünkre, egészségügyi állapotunkra, valamint azt is megtudhattuk, hogy milyen külső tüneteket észlelhetünk.

Fotó: Garainé Vitál Nikolett-archív

Komoly betegség

– Ha körülnézünk, akkor láthatjuk, hogy az emberek többsége szenved valamiféle problémától. Nagyon kevés embertől hallani: igen, most jól érzem magam és szeretem az életemet. Ebben a mai rohanó világban nehezen fedezik fel az apró dolgokat, amiktől töltődni lehet, és bizony ez olyan módon hat ránk, hogy idővel kisebb-nagyobb jelei fognak rajtunk mutatkozni, hogy valami nincs rendben. Ekkor borul fel az a bizonyos testi-lelki egyensúly, amivel akár komoly betegséget is tudunk saját magunknak okozni.

„A lelki problémák testi tünetekben nyilvánulnak meg, a lélek üzenete és egyben tükre is a betegség”

– részletezte a Naplónak.

– Rohanunk a munkahelyünkre, a gyermekünkért az iskolába vagy éppen haza, tele vagyunk mindenféle negatív gondolatokkal, mindenen aggódunk: holnap mi fog történni, hogyan tudom megoldani stb. Nem jut elég idő a pihenésre, önmagunkra, pedig nagyon fontosnak tartom, ugyanis először pici, apró jeleket kapunk, és még az elején lenne jó visszafordítani az eredeti, egészséges állapotunkat. Külső tünet lehet például egy bőrprobléma, ami esetleg a májra utalhat, és ezt tudnunk kell fizikálisan és lelkileg is kezelni – fűzte hozzá.

Visszatérő probléma

A szakember rávilágított: sok olyan betegség kezelhető, amelyen hagyományos orvosi módszerekkel már nem elég segíteni. Ugyanis, ha nincs megoldva a probléma, újra visszatér, csak a szervezetünkön belül máshol. – Ilyen lehet például a tumor, melynek pszichés oka az, hogy a páciens képtelen elfogadni önmagát, ezért tudattalanul elindul az önpusztítás. Érdemes figyelni önmagunkat, ha folyamatosan boldogtalanság érzés, rossz közérzet, és az ehhez hasonló negatív gondolatok töltik meg az életünket, és nem sikerül belőle kilábalni, akkor általában egy nagyobb probléma társul mellé, amely a testünkre lesz hatással – ismertette.

Megjelenő diszharmónia

A tanácsadó úgy véli, hogy a test, a lélek és a szellem együttesen adja meg az egészségünket. Ha ezek közül bármelyik felborul, arra kell törekednünk, hogy újra harmóniába kerülhessen, mert elindulhat egy olyan folyamat, amelyet nagyon nehéz visszaállítani. – Amikor valaki nem a karmája szerint szeretne élni, és egyszerűen nem akarja elfogadni a feladatát, hárítja azt, akkor a szellemi síkon megjelenő diszharmónia átkerül a lelki síkra, ahol komoly lelki problémákat okoz, majd egy idő után manifesztálódik a testi síkon, betegség és fájdalom képében megmutatkozva. Azért fontos erre odafigyelnünk, mert lehet egy pirulával ideig-óráig elnyomjuk az adott problémát, de mivel nem a gyökeréig mentünk el és nem ott oldottuk meg, ezért bizony visszatérhet és kezdődhet minden elölről – tette hozzá.

Lelki probléma szinte mindenhol és minden területen jelen lehet: a legjobb példa erre a család. Gyermekkorunkban megélhetünk olyan negatív élményeket – akár a szüleinkkel vagy a testvéreinkkel kapcsolatban – amelyek minden más területre hatással lehetnek a későbbiekben. Ha a szülők folyton veszekednek, és nem figyelnek a gyermekre, az később a gyermek párkapcsolatára lehet hatással, akár meddőségi probléma is felléphet, hiába egészséges látszólag mind a két fél. Vagy ha a munkahelyünkön nem kapunk egy jó szót, és úgy kelünk fel minden reggel, hogy feltesszük magunknak a kérdést: mit keresek én itt? El akarok innen menekülni jelszóval, akkor a későbbiekben komoly egészségügyi problémával találjuk szemben magunkat. Mindig érdemes visszamenni a probléma gyökeréig, honnan is ered ez az egész, miért vagyok abban az állapotban. Ha ezt nem tesszük meg, addig nem fogunk meggyógyulni, csak tünetileg hatunk vele – hangsúlyozta.

Érdemes megismerkednünk a meditációval

Garainé Vitál Nikolett kifejtette, minden olyan mozgásforma, amiben örömünket leljük, és jól érezzük magunkat tőle, azok segíthetnek egészségünk megőrzésében. – A legfontosabb szerintem az, hogy itt is arra kell törekednünk, hogy ne csak a fizikális részünkkel törődjünk. Ha például elmegyünk az edzőterembe, és edzés végén könnyebbnek érezzük magunkat, de ugyanúgy visszatérnek a rossz érzéseink, vagy nem tudunk pihentetően aludni, akkor bizony érdemes megismerkednünk a meditációval is. A meditáció olyan számomra, mint a biciklizés, gyakorolni kell és ha eleget tettük, akkor nem fogjuk tudni elfelejteni. Mivel minden ember más és más, egyéni idő szükséges ahhoz, hogy jól tudjon meditálni. Nem feltétlenül szükséges hallgatnunk egy meditációs hanganyagot, van, akinek az a feltöltődés ezen a téren, hogy elmegy sétálni, vagy éppen a kedvenc könyvét olvassa. A lényeg, hogy kicsit kapcsolódjunk ki a napi mókuskerékből. Ha ezt bevezetjük és minden nap szánunk magunkra egy kis időt, akkor biztos vagyok benne, hogy az a harmónia, ami ahhoz kell, hogy megőrizzük az egészségünket körül fog bennünket venni – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában