földi paradicsom

2020.06.15. 19:47

Gyönyörű táj, balinéz életérzés: valóra váltotta álmát a debreceni világutazó

A helyiek kedvessége, díszes tradicionális ruháik és mély hitük adja meg Bali egyedi varázsát.

Fotó: Shutterstock

Igazi egzotikus helyszín az indonéziai sziget, ahová nem is csoda, hogy a legtöbben el szeretnénk jutni.

Daróczi Szilárdnak többször is sikerült megcsodálnia élőben Balit, és elmerülnie az ottani kultúrában, ami elmondása szerint igazán elragadó. Balin és a környező szigeteken először hét hónapot töltött, voltaképpen „felszámolt” maga mögött mindent, hogy a csodás helyszínen megtalálhassa számításait.

A világutazó számára fontos, hogy ne csak a turisták által felkapott helyeket látogassa meg, hanem belekóstolhasson a helyi kultúrába és a vallásba. Elmondása szerint a balinéz vallás egészen egyedi a világon, nagyon magával ragadta az első pillanattól.

Fotó: Daróczi Szilárd-archív

– Egy barátom mesélt Baliról, aki korábban ott járt, és ő mondta, hogy nagyon különleges hely. Érdekes volt számomra, hogy amint megérkeztem, és beültem az autóba a reptéren, úgy éreztem, hogy hazaérkeztem. Később egy balinéz tradicionális gyógyítótól megtudtam, hogy miért is fogott el rögtön ez az érzés. Gyermekkoromban mindig arról álmodoztam, hogy egy gyönyörű szigeten fogok élni. Ez a fajta elérhetetlennek tűnő álmodozás szerintem mindenkinek ismerős. Az, hogy nekem sikerült ezt valóra váltani, mai napig hihetetlen. Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy 34 évesen meg­adatott az, hogy az álmaimat éljem szabadon a világ egyik legcsodálatosabb szigetén – számolt be gyermekkori álmairól, majd részletezte élményeit a Naplónak.

Illatos füstölők

– A kultúra és a vallás a balinézek számára olyan természetes, mint nekünk európaiaknak a levegővétel. Balin nem kérdés, hogy valaki hisz-e az istenekben, vallásos-e. A gyerekek születésüktől kezdve minden ceremónián részt vesznek, épp ezért, már 2-3 éves korukban pontosan tudják, hogyan kell imádkozni, és a szertartásokon mit „kell” csinálni, hogyan kell viselkedni. Az életük minden pillanatát átjárja a hit. A Balin vásárolt illatos füstölőket mai napig mindenhová magammal viszem. Így, ha egy kis kikapcsolódásra vágyom, csak meggyújtok egy füstölőt, becsukom a szemem, és máris átjárja a testem a nyugalom és az ottani érzés.

„A balinézek rendkívül kedvesek, jóindulatúak, mosolygósak és barátságosak, nagyon könnyű velük összebarátkozni. Őszinte emberek, és a vallásukból fakadóan mindenkinek segítenek, akinek csak tudnak.”

Hisznek a karmában, hisznek abban, hogy ha jót cselekednek a földön, akkor jó helyük lesz a túlvilágon. A halált éppoly természetesnek tartják, mint a születést vagy magát az életet. Ha egy hozzátartozójuk meghal, nem sírnak, hanem arra gondolnak, hogy milyen szép és teljes életük volt. Hitük szerint ugyanis a sírással megakadályoznák, hogy elhunyt hozzátartozóik megtalálják az örök nyugalmat – ismertette a helyi kultúra főbb momentumait.

Csodás tengerpartok

A legtöbb embernek a tengerpart ugrik be először, ha Bali­ra gondol. Ez természetes, hiszen az utazási irodák ezzel próbálják eladni útjaikat. Csodaszép tengerparti képekkel, gyönyörű zöld rizsteraszokkal és hatalmas vízesésekkel. Az utazás szerelmese úgy véli, a sziget valódi arca nem csupán ebben rejlik. – A helyiek kedvessége, díszes tradicionális ruháik, táncaik és mély hitük adja meg Bali egyedi varázsát. Ezt igyekszem az istenek szigetére érkező magyaroknak átadni. Azt az életszemléletet, amit a helyiektől lehet megtanulni. A legtöbb balinéz egyik napról a másikra él, mégis sokkal kevesebbet stresszel, mint mi, európaiak. Mindenre ráérnek, és nem izgulnak amiatt, hogy elkésnek. Ha mégis úgy alakul, hogy késnek, akkor mosollyal az arcukon elnézést kérnek, és ezzel az egészet le is zárják – fűzte hozzá.

Helyi finomságok, érdekességek

Fotó: Daróczi Szilárd-archív

A legismertebb két étel a nasi goreng (sült rizs) és a mie goreng (sült tészta). Emellett nagyon sok finomság van a vegetáriánusoknak is, és azoknak is, akik a húst szeretik. – Arra mindenki készüljön fel, hogy az ételadagok kisebbek, mint itthon. Viszont a meleg és párás időjárás miatt nem is annyira éhes az ember. Azt javaslom mindenkinek, aki Balira utazik, hogy figyelje meg, hol esznek a helyiek, és oda üljön be. Ott vannak a legjobb ételek, ráadásul sokkal olcsóbbak is ezek a kifőzdék, mint ahová a legtöbb turista jár. Amit még érdemes megkóstolni az a rengeteg gyümölcs, amit itthon csak drágán lehet beszerezni. A sárkánygyümölcs az egyik kedvencem, illetve a mangosztin és a rambután. Ezeket mind nagyon olcsón meg lehet vásárolni, és az ízük egészen páratlan – mondta.

Hozzátette: – Balin a rizsteraszok nyűgöztek le a legjobban. A pálmafákkal övezett utakon, bármerre nézünk, rizsföldeket látni. Nagy kedvencem még a Tirta Empul szent templom, illetve Amed, amely egy apró halászfalu Bali keleti partján. Itt a leg­gyönyörűbb a napfelkelte és a naplemente, és persze a gyönyörű vízesések, amelyekhez semmi sem fogható – ismertette.

Gyógyítók, tisztító szertartások hazája

Az Ízek, imák, szerelmek című film óriási hatással volt Bali turizmusára. Rengetegen érkeznek azért az indonéz szigetre, hogy átéljék azt, amit Elizabeth Gilbert, megtalálják a boldogságot és a szerelmet. – Megismerkedtem egy gyógyító hölggyel, Jeróval, a 40-es éveiben járó balinéz nővel, akinek mosolya és természete egészen lehengerlő. Az ő javaslata miatt vettem részt egy tisztító ceremónián – mondta.

Fotó: Daróczi Szilárd-archív

– Egy több ezer éves olajat csepegtetett a szemembe, amitől aztán könnyezni kezdtem. A problémáimat az arcomon lecsorgó könnyekből látta. Azt mondta, egy balinéz démon van rajtam, ami akadályozza a karrieremet és a magánéletemet. És mivel helyi démonról volt szó, csak úgy tudja eltávolítani, ha elhagyjuk Balit. Kelet-Jáva őserdőjében van egy több ezer éves fa, mellette pedig egy szent forrás. Az erdő közepén egy nádtetős pihenőn aludtunk pár órát, majd reggel elkezdtük a ceremóniát. Összesen nyolc forrásból jött a víz, mindegyik forrásnál többször ki kellett öblítenem a számat, majd többször inni a vízből, és megmosdani vele. Az utolsó nagy forrásnál Jero leültetett a sziklára, ez­után ő kezdett el mosdatni és imádkozni. Ezután a szent fa elé ültünk, és füstölővel, illetve virággal a kezünkben imádkoztunk az istenekhez, hogy szabadítsanak meg a gonosz démontól, és segítsenek az életben – fűzte hozzá.

Egy boldog világba csöppenünk

Daróczi Szilárd fantasztikus élményekkel gazdagodott. Ma már úgy érzi, hogy talán Bali az első számú otthona.

– Jerótól, a balinéz gyógyítótól megtudtam, hogy Balin már éltem egy korábbi életemben. Miután ezt közölte velem, elmondtam, hogy mit éreztem érkezésemkor: mintha hazaérnék. Ha a balinéz életszemléletet minél többen átvennénk, akkor boldogabb világban élnénk. Rádöbbennénk, hogy nem az anyagi javak határoznak meg minket, hanem az, hogy milyen emberek vagyunk, mit teszünk másokért, hogyan viselkedünk a mindennapokban. Egyre több kutatás bizonyítja azt, hogy az utazás sokkal maradandóbb boldogságot okoz, mint bármilyen tárgyi dolog. A tárgyakat megszokjuk és megunjuk. Az élmények viszont örökké velünk vannak – hangsúlyozta.

Fotó: Daróczi Szilárd-archív

A debreceni származású fiatalember, mint elmondta, Balit azoknak ajánlaná, akik nyitottak a spiritualitásra, szeretnének picit változtatni az életükön, és ehhez inspirációra van szükségük. – Természetesen azoknak is tökéletes nyaralást nyújt ez a varázslatos indonéz kis sziget, akik csodaszép tengerpartra vágynak, vagy rizsteraszokon sétálgatnának. Nagyon fontos szerintem, hogy senkinek ne legyen elvárása, ha Balira jön. Mert akkor nem azt fogja kapni, amire számított. Nyitottság, tolerancia, érdeklődés, befogadás. Ezekkel a tulajdonságokkal, effajta szemlélettel érdemes nekivágni egy bali kalandnak – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában