szigorú szabályok

2020.05.18. 14:07

Most is biztonságosan lehet vért adni

A kitűzött cél nem teljesíthető ugyan, de a véradások gördülékenyen zajlanak a nehéz időkben is.

20200102 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló 2020 első naplós véradását tartotta meg a Vöröskereszt a Napló szerkesztőségében.

Fotó: Napló-archív

A veszélyhelyzet ideje alatt csökkent ugyan a véradók száma, de az elhalasztott műtétek miatt szerencsére a vérigény is kisebb – számolt be róla Szatmári Margit, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervező koordinátora.

– A középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben, valamit nagyon sok munkahelyen sem volt az utóbbi néhány hétben véradás, így zömében csak a lakossági véradásokon tudtuk fogadni a véradókat. Annak érdekében, hogy ne legyen akkora visszaesés, igyekeztünk minél gyakoribbá tenni ezeket az alkalmakat, illetve már nem csak plakátokon hirdettük, hanem üzenetben és telefonon is értesítettük az embereket. Erre azért volt szükség, hogy biztosítsuk őket arról, a véradások nem maradnak el, és kijárási korlátozások idején is mehetnek segíteni. A művelődési központoknak és az önkormányzatoknak is hálásak vagyunk amiatt, hogy a segítségünkre voltak, így volt hová megszervezni a lakossági véradásokat. A vérre most is nagyon nagy szükség van, szerencsére csak kevesen mondták azt, hogy a betegségtől való félelem miatt nem jönnek el – tájékoztatott róla a koordinátor. Hozzátette, köszönettel tartoznak minden véradónak amiatt, hogy ezekben a nehéz időkben is segítő kart nyújtottak.

A biztonság továbbra is az első

Elmondta, az egyes alkalmakon ugyanúgy érvényesek a máshol is alkalmazott szabályok: kötelesek megtartani az emberek a másfél méteres távolságot, fertőtleníteni kell a kezüket, és a véradóhelyiségben is csak öten tartózkodhatnak egyszerre. Ezek a megkötések továbbra sem változnak, ugyanakkor még mindig nem adhatnak vért azok a személyek, akik február ötödike után külföldön jártak, vagy a családjukban vannak fertőzött személyek, valamint a hőmérőzést is alkalmazzák. Azok, akiknek 37,5 Celsius-foknál magasabb a testhőmérséklete, nem léphetnek be.

– Reménykedünk benne, hogy hamarosan ismét lehetnek majd munkahelyi, valamint szeptembertől iskolai véradások is, ahogyan azt októberben előzetesen már beterveztük. Mindent megteszünk azért, hogy minél szélesebb körben tájékoztassuk a lakosságot és lehetőséget biztosítsunk arra, hogy vért adhassanak. Debrecenben legközelebb kedden lesz véradás, a Csokonai Színházban. Felajánlották, hogy rendszeresen helyszínt biztosítanak ezeknek az alkalmaknak. A későbbiekben szeretnénk, ha minden hónap első csütörtökén kerülne ezekre sor, hiszen azt az időpontot már megszokták az emberek a korábbi naplós véradások miatt.

Igény mindig van

A koordinátor kiemelte, mivel a korábban elhalasztott műtéteket hamarosan elvégezhetik, várhatóan ismét megnő az igény a vérre, így még nagyobb szükség lesz arra, hogy egyre többen segítsenek. Az orvosok is sokszor felhívják a hozzátartozók figyelmét arra, hogy jó lenne biztosítani a szükséges vérmennyiséget, ezzel pedig éppen arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy hatalmas szükség van arra, hogy az emberek vért adjanak. Irányított véradásra mindig, mindenhol van lehetőség, ehhez elég, ha tudjuk a beteg és a beteget ellátó intézmény adatait.

– Dicséretes az, mikor egy ismert betegnek rengetegen érkeznek vért adni, ám mi arra törekszünk, hogy a vérellátás folyamatos és egyenletes legyen mindig. Hiszen az senkinek sem jó, ha például hirtelen sok AB negatív vért kapunk, majd utána hetekig senki nem ad. Éppen ezért szerencsésebb az, ha kevesebb ember gyakrabban ad vért. Minden októberben kitűzzük a következő évre az adott célt, és igyekszünk teljesíteni azt. Véradás állandóan van a megyében, van olyan nap, hogy egyszerre több helyen is jelen vagyunk. Most biztosan nem lesz meg az éves tervünk, de a lényeg az, hogy a betegeknek legyen elegendő. Bízunk abban, hogy hamarosan minden visszatér a régi kerékvágásba, és legalább az év utolsó néhány hónapjában már sikerül elérni a meghatározott célunkat – zárta a beszélgetést a koordinátor.

BR

Borítókép: A járvány és a Dósa nádor tér átépítése előtt a Napló székházánál is rendszeresen nyújtottak segítő kezet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában