szavazásértékelés

2020.02.10. 11:03

Valóságos családi ünnep a disznótor

Februárban egymást érik a disznótoros mulatságok és gasztronómiai fesztiválok Hajdú-Bihar megyében. Ennek apropóján szavazásra bocsátottuk olvasóink körében, hogy jó szokásnak tartják-e a disznóvágást, és az eredményekből az is kiderült, ki miben látja népi hagyományunk szépségét.

Fotó: illusztráció, Kovács Péter

A szavazók elsöprő többsége (57%) szerint a disznótor nem csupán az evésről szól. Egy sertés levágása, a hús feldolgozása, illetve a főzés csapatmunkát igényel, ilyenkor tehát összegyűlik a család apraja-nagyja, mindenki ott segít, ahol tud. A disznótor tehát családi eseménynek számító egész napos program, amely remek alkalmat nyújt arra, hogy ritkán látott szeretteink körében lehessünk. Ugyanakkor nem elhanyagolandó szempont, hogy mivel saját kezűleg dolgozzuk fel, ilyenkor biztosra mehetünk a hús és az étel minőségét illetően.

A szavazók jelentős része (26%) szerint a disznótor hozzátartozik identitásunkhoz. Ez a régmúltra visszatekintő szokás tehát fontos népi hagyományunk, amely meghatározza hovatartozásunkat.

A világsajtó folyamatosan kongatja a globális felmelegedést és klímaváltozást jelző vészharangokat. A környezetvédelemről szóló párbeszédben gyakran felhívják a figyelmet a zsúfolt, intenzív haszonállat-tartás okozta problémákra, valamint a vágóhidak higiéniai és egészségügyi körülményeire. Mindezek a szempontok azonban jóval kevesebb reakciót váltottak ki olvasóinkból (11%), mint a hagyomány és a minőségi időtöltés kérdése.

Húsimádó nemzet

Megadtuk a voksolás lehetőséget azoknak is, akik ellenzik az állatok leölését, vagy egész egyszerűen nem fogyasztanak sertéshúst. Szerény létszámban (6%), de akadtak olyanok, akik éltek ezzel a lehetőséggel. Mivel a hagyományos magyar ételek java része sertéshús, vagy legalábbis egy kis szalonna felhasználásával készül, ezen az eredményen úgy véljük, senki nem lepődik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában