merre van a kijárat?

2020.02.23. 14:46

Menő őrület: csapatjáték a kijutásért

A szabadulószobák magukba szippantották az egész világot.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A szabadulós játékok kezdetben csak online léteztek: iparága a 2000-es évek nagy slágeréből, a böngészőben játszható, flash alapú játékokból nőtte ki magát.

A mai napig vitatják, hogy melyik szabadulószoba volt az első a világon: egy szin­gapúri és egy szilícium-völgyi játék tart igényt erre a címre. A kettő megközelítőleg egy időben, 2007-ben kezdte meg működését. Az online játékok népszerűségére alapozva a szilícium-völgyi programozók egy csoportja készítette az Agatha Christie regényei ihlette Origint. A japán kiadómogul, a SCRAP Co. is bevezette saját játékát, ez is később az egész világon elérhetővé vált. Nem kellett hát sokáig várni, hogy Európába is berobbanjon az őrület.

Tippek

A szabadulószobás programok remek időtöltésnek bizonyulnak családok, baráti társaságok számára de jó választás akár egy munkahelyi csapatépítőnek is. A feladatok megoldására és a kijutásra az élvezetes percek mellett pedig már Debrecenben is van lehetőség. De mi kell a jó játékhoz? Logika, találékonyság, ügyesség és persze a csapat. Mivel időre kell kijutni, fontos, hogy minél gyorsabban oldjuk meg a feladatokat, amit egymás között osztunk el: ehhez pedig elengedhetetlen, hogy igazán jól ismerjük egymás erősségeit és gyengeségeit.

Természetesen a jó kommunikáció megkönnyíti a játékot. Erős az a csapat, amely sokszínű, azonban mint minden közösséghez, ide is szükség van vezetőre. A jó vezető jól kommunikál, átlátja a feladatokat, és megvan benne az a bátorság, hogy döntést hozzon.

Egy kis érdekesség

Ha megoldunk valamit, boldogabbak leszünk. Az úgynevezett flow-élmény agyunk működésének olyan állapota, mely közben teljesen elmerülünk abban, amit csinálunk, így amikor sikeresen megoldjuk azt, kitörő örömöt, esetleg eufóriát is érezhetünk. A csapatsport és munkahely világán kívül ritka manapság, ahol ilyen szintű kooperáció­ra van szükség, mint a szabadulószobánál. Aminek már világbajnokságot is rendeztek, az elsőt épp Budapesten 2007-ben.

A játékok azóta is nagyon népszerűek az országban – a turisták körében is –, és sok magyar szabadulószobás cég nőtte ki magát nemzetközivé. Például az Exit The Room üzemeltet szabadulószobákat Ausztriában, Németországban, Angliában és Szaúd-Arábiában is.

Odaát jó üzletnek számít

Magyarországon egyébként nagyjából húsz szabadulószoba jut egymillió lakosra, az USA-ban pedig hét. Az Egyesült Államokban robbanásszerű növekedésen ment át az iparág az elmúlt 5 évben: ma százszor annyi szabadulószoba van ott, mint volt 5 éve, olvasható az exittheroom.hu internetes oldalon.

A tengerentúlon tehát meglehetősen jó üzletnek számít ilyen bizniszbe fogni. Egy két évvel ezelőtti kutatás szerint egy átlagos szoba 315 ezer dollár bevételt termel évente, egy helyszín pedig jellemzően két-három szabadulószobát üzemeltet párhuzamosan. Az érdeklődés pedig folyamatosan nő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában