Hamis gyógyír

2020.01.10. 07:28

Kétes eredetű, rossz minőségű gyógyszerek a piacon

A gyógyszerhamisítás világszerte egyre nagyobb probléma.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A világháló számtalan kiskaput nyitott meg számunkra az elmúlt esztendőkben; szinte mindent megoldhatnának helyettünk a 21. század találmányai, ha engednénk, azonban gyakran sokkal körültekintőbben kell eljárnunk, mint gondolnánk. Ma már lehetőségünk van online úton beszerezni a gyógyszereket, egyéb táplálékkiegészítőket, de vajon mennyire veszélyes ez?

Illegális forrás

Dr. Buchholcz Gyula, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának főgyógyszerésze egyebek között arra hívta fel a figyelmünket, hogy az online vásárolt szereknél különösen nagy a veszélye annak, hogy rossz minőségűekkel, hamisítottakkal találkozunk. – Ez különösen igaz akkor, ha ellen­őrizetlen, illegális forrásból például apróhirdetés, spam e-mailek ajánlatai alapján vagy internetes fórumokon rendelünk. Az így forgalmazott készítmények esetében gyakran előfordulhat, hogy kevesebb, szennyezett vagy más hatóanyagot tartalmaz a termék – ismertette.

Hamis szerek kiszűrése

A szakértő jelezte: bármikor megtörténhet, hogy a vásárló nem azt kapja, amire számít. Előfordulhat, hogy hatástalan vagy akár jelentősen egészségkárosító hatást okozó szert alkalmazunk, amennyiben nem a „zárt gyógyszerellátási láncon”, vagyis nem legálisan működő online forgalmazóktól (gyógyszertáraktól) vásárolunk. – A gyógyszerhamisítás világszerte egyre nagyobb problémát jelent. Erre jelenthet megoldást, hogy 2019. február 9-től a teljes magyarországi gyógyszerellátási lánc a HUMVO nemzeti adattároló rendszeréhez kapcsolódva végrehajtja az Európai Parlament és a Tanács 2011/62/EU irányelve (Falsified Medicines Directive, FMD) rendelkezését, amely a hamisított gyógyszerek jogszerű ellátási láncba való bekerülését hivatott megakadályozni. A gyógyszertárakban forgalmazott gyógyszerek egyre nagyobb csoportját lehet ma már azonosítani, és így a hamis szereket kiszűrni, de például az étrend-kiegészítőket és egyéb gyógyhatású termékeket még nem – fűzte hozzá.

Forrás: dr Buchholcz Gyula

Árulkodó jelek

– A legnépszerűbb online rendelt készítmények a potenciafokozó szerek, fogyasztószerek, az izomtömeg-növelő szerek és az úgynevezett életmódszerek. Ezek sokszor vényköteles gyógyszerek hatóanyagával szennyezettek, így e termékkör alkalmazása potenciális veszélyforrás lehet. Ha tehetjük, csak olyan internetes patikából vásároljunk, amelynek neve szerepel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján az online értékesítést végezhető közforgalmú gyógyszertárak listáján – hangsúlyozta.

A szakember végezetül hozzátette, nem egyszerű felismerni a hamisított termékeket, de lehetnek árulkodó jelek. Ilyenek lehetnek többek közül például a termékfelirat felülírása, ragasztás, a lejárati idő nem hivatalos formátumú módosítása, megváltozott méretű vagy színű elsődleges és másodlagos csomagolás, magyartalan és helyesírási hibákkal teli szöveget tartalmazó betegtájékoztató.

Nagy Emese

További cikkek a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában