advent

2019.12.20. 07:54

Ünnepi bringa a debreceni főtéren

Karácsonyi díszbe öltöztették a levéltári triciklit.

Fotó: Kiss Annamarie

Az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltárának munkatársai kvízjátékkal várták az érdeklődőket a Kossuth téren szerda és csütörtök délután. A cilinderből kihúzott – régi családnevekre, rokonsági kapcsolatok megnevezésére vonatkozó – kérdésekre helyesen válaszolók az intézmény munkatársai által készített kézműves karácsonyfadíszt, mézeskalácsot és kitölthető családfát kaptak.

– A kormányzati támogatással megvalósuló projekt során próbáljuk felhívni a figyelmet arra, milyen sokrétű kutatási lehetőségeket rejtenek a levéltárak. Ennek is köszönhető, hogy a tudományos kutatók mellett egyre több érdeklődő keresi fel intézményünket a saját családja, lakóhelye történetének megismerése céljából – tudtuk meg dr. Szálkai Tamás megyei projekt­felelőstől.

Nosztalgikus járgány

A játékot egy karácsonyi dísz­be öltöztetett tricikli tette hangulatosabbá; a járművel már korábban is találkozhattunk Debrecenben.

Fotó: Kiss Annamarie

Augusztusban a családok éve, valamint az 50. virágkarnevál alkalmából az intézmény logóját és Debrecen címerét rakták ki a Kossuth utcán, a Csokonai Színház mellett a megyei levéltárosok. Akkor a másfél négyzetméteres kompozíciók alapanyaga speciális, saválló, levéltári dobozokból állt. A produkción fontos szerepet játszott a parádés tricikli is: ezzel nemcsak a dobozokat vitték a színházhoz, hanem virágokkal díszítették fel, és a Galiba fesztiválon, valamint a karneváli bringás meneten is felléptek vele.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában