egészség

2019.12.10. 08:16

Már őseink is használtak gyógynövényeket

Megannyi hasznos, gyógyító erejű növénnyel ajándékozott meg minket a természet.

Fotó: ÉKN

A természet adta csodák egyik leghasznosabbjai között szerepelnek a gyógyító erővel bíró növények, amik életünk több területén is alkalmazhatóak, és segíthetnek természetes úton orvosolni a fennálló problémákat, vagy csak feltölteni minket. Nem csak vitaminokkal és ásványi anyagokkal tehetünk egészségünk megőrzésé érdekében vagy épp a stressz leküzdéséért. Az utóbbi években a gyógynövények használata reneszánszát éli. Azonban nemcsak épségünk, hanem a szépségünk szempontjából is „csodatévő szerek” lehetnek. A Házi Patika csokorba szedett párat ezek közül.

Fagyöngy

E népszerű növény már az ókori kelták idején is varázslatosnak számított. Rengeteg hagyomány kapcsolható hozzá. Gondoljunk csak arra, amikor a főhős fagyöngy alatt csókolja meg szerelmét, hogy az örökké tartson, de a görög mitológia szerint Hermész is fagyöngy ágával nyitotta meg az alvilág zárt kapuját. A skandináv mitológiában Frigg, a szeretet istennője a szeretet jelképévé tette a fagyöngyöt. Talán kevesebben tudják azonban, hogy a gyógynövény az erek, a szív és az ingadozó vérnyomás gyógyítója is. Fontos, hogy gyógyereje csak a fehér fagyöngynek van. Teaként hidegen vagy langyosra melegítve fogyasszuk.

Kövirózsa

A dísznövény nem csak szemünket gyönyörködteti. Gyakran használják gyulladáscsökkentésre, hiszen hűsítő, összehúzó hatása van. Kipréselt nedve szájüregi fertőzésekre, égési sérülésekre, vágott sebekre is remek segítség. Levele a középfülgyulladással járó fülfájást is enyhíti. A népnyelvben fülfűnek is nevezik.

Zsálya

Növényi aszpirinként emlegetik. A növény leveleinek forrázata fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatású is. Teaként kitűnő lehet fogíny-, száj- és torokgyulladásra. Ízének keserűsége miatt gyenge gyomorerősítő és megkönnyítheti az emésztést. Az ókori görögök és rómaiak kezdetben húsok tartósítására használták.

Gyömbér

A hűvösebb idők nagy kedveltje. Remek hányinger ellen, mindemellett görcsoldó, gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatása is van. Csak a népi gyógyászatban használják betegségek kezelésére, elsősorban azonban fűszernövényként tartják számon. Egy kis érdekesség a gyömbérről: már időszámításunk előtt a 3000 körüli első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing is fontos gyógyszerként említette. Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek vélték, vallásos ünnepeik előtt gyömbért ettek, hisz úgy gondolták, így leheletük isteneik számára kellemes lesz.

Csipkebogyó

Köztudott, hogy fontos C-vitamin-forrás, e vitamin pedig fokozza a szervezet ellenálló képességét. A téli időjárás beköszöntével rendszeresen fogyasztható teaként. A csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül, e vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál.

Citromfű

Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással bírnak. Gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. A szakemberek az esti órákban javasolják fogyasztását, hiszen ellazítja az idegrendszert, így pihentetőbb lesz az alvás.

A szépségért is

Eddig a gyógynövények egészségre gyakorolt hatását néztük meg, lássuk, szépségünk szempontjából mit tartogatnak. Széles körű felhasználásuk egyik fontos területe a kozmetika és testápolás. Már az ősi kultúrákban is fontos volt használatuk szépészeti célból. Gondoljunk csak Kleopátrára, aki savanyú szamártejben fürdött, a legendák szerinti csodálatos szépségét pedig a tejsavnak tulajdonították.

Klasszikusok

A cickafarkból készült tea például remek megoldás a zsíros bőr ellen, hisz akadályozza a faggyúmirigyek termelődését, emellett pedig pórusösszehúzó hatása is van. Elég naponta kétszer átmosni arcunkat a teával. Fontos, hogy teszteljük először bőrünkön az esetleges allergiás tünetek megelőzése végett.

A levendula illataromája elősegíti a pihentető alvást. Szépségünk szempontjából ez pedig igen fontos, hiszen sejtjeink ilyenkor regenerálódnak, ekkor simulnak ki ráncaink, és enyhülnek a szem alatti táskák, karikák is. Emellett leszárítva ruháink közé is tehetjük.

A kamilla egyaránt alkalmazható hajra, bőrre, kézre és lábra is. A belőle készített főzet kifejezetten ajánlott szőke hajúaknak, hiszen kiemeli annak színét. E főzet továbbá segít megtisztítani a bőrt a mindennapos szennyeződésektől, amelyek akár beivódhatnak a kisebb ráncokba. Ne felejtsük, hogy gőze pattanásos, zsíros bőrre is kitűnő orvosság. Emellett pedig ha kamillaolajjal ecseteljük körmeinket, fényesíti és egészségesebbé teszi őket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában