gasztronómia

2019.11.10. 19:42

Márton-napi finomságok szilvával és gesztenyével is

Az állati zsírok között a hal után a liba húsának a legalacsonyabb a koleszterintartalma.

Fotó: Illusztráció / Kovács Péter

A Márton-nap a negyven napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még szabad jóízűen, gazdagon falatozni, vigadozni. A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák, meghintik friss majoránnával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst, és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér, akkor havas telet vártak.

Nem csak káposztával

A vámospércsi Pálfalvi Barbara, az Enni mentem Face­book- és Instagram-oldal amatőr szakácsa a Napló olvasóit kalauzolja el a libaételek s a melléjük illő borok világába. – Mivel nagyon könnyű kiszárítani, ezért érdemes konfitálásban vagy párolásban gondolkodni, így puha és omlós sült lesz a végeredmény. A liba húsa sokféleképpen elkészíthető, és ha libát szeretnénk tenni az asztalra, akkor még a kreativitásunkat is szabadjára engedhetjük. Itthon többnyire csak párolt káposztával és burgonyapürével tudjuk elképzelni, de nagyon finom például szilvával vagy éppen gesztenyével – ötletelt Barbi, akinek – mint említette – a személyes kedvence a libatepertő és a -pástétom.

Nem annyira népszerű

Népi megfigyelések bizonyítják, hogy gyulladáscsökkentő hatása is ismert. – Baromfitársaitól eltérően nem fehér húsú, hanem vörös, ezért kiválthatjuk vele a sertést vagy a marhahúst – tudtuk meg Barbitól. Majd elmondta, az ő családjában egykor nem volt népszerű húsfajta, általában csak Márton-napkor ettek libát. – Most már nagyon szeretem a belőle készült ragukat vagy a ludaskását, ami istenien működik például bulgurral is. Viszont a belőle készült tepertőből sosem lehet elég, finom kovászos kenyérrel, de hagymával az igazi – véli Barbi.

A tokajitól a kékfrankosig

Az ínycsiklandozó ételek mellé elmaradhatatlan egy pohár bor, Barbi pedig éppen a borokról tanul, így nem győzte sorolni, mit is ajánl a libaételekhez. – A rilettek, pástétomok általában száraz, de maradék cukrot tartalmazó fehérborokat kívánnak, mint mondjuk egy rajnai rizlinget. A libamáj egyértelműen a tokaji borokat szereti, de nekem például pár éve kedvenceim a mádi borok, melyek szerintem nagyon megállják a helyüket az ünnepi libamáj mellett is. Ha pedig libacombról vagy mellről van szó, akkor egyértelműen fűszeres vörösborokat érdemes hozzá fogyasztani, valamint nyugodtan lehet választani a pinot noirok és a kékfrankosok közül is – fogalmazott a fiatal lány.

Adomány a konyhából

Pálfalvi Barbi vasárnap szervezte meg a 3. jótékonysági főzését a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítvány számára. Már hat éve dolgoznak együtt, ahol most szintén libaétellel készülnek a barátaival, akik egy neves budapesti étterem séfjei, és nagyvonalúan csatlakoztak a kezdeményezéshez. A főzés teljes bevételét az alapítványnak ajánlják fel, sőt karácsonyig gyűjtést is szerveznek a pici hősöknek.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában