védjük szervezetünket!

2019.10.09. 17:30

Sokat tehet azért, hogy ősszel is formában legyen

Rostokban és vitaminokban gazdag táplálkozásra, valamint rendszeres mozgásra célszerű törekedni.

Fotó: Shutterstock

Az immunrendszerünk éves ritmus szerint működik, dinamikus egyensúlyt tart fenn a bennünket körbevevő mikroorganizmusokkal, melyek támogathatják vagy veszélyeztethetik az egészségünket. Az ősz és a hűvös idő beköszöntével egyre több támadás éri szervezetünket. A nyári időszak után többnyire zárt térbe kerülünk, megkezdődik az óvoda, iskola is, ezáltal életmódunk mozgásszegénnyé válik, túlzott stressznek tesszük ki magunkat, és táplálkozásunkra sem figyelünk úgy, mint nyáron. Emiatt a védekező rendszerünket is fel kell készítenünk ezen támadások ellen.

Hippokratész intő szavai, miszerint táplálékod legyen orvosságod, ma már bizonyítást nyertek. Az értékes táplálékok fogyasztása alapvető fontosságú, mivel az immunsejtek 70 százaléka a belekben található.

Dr. Lente Péter háziorvos és dr. Négyesi Anna természetgyógyász szerint is ajánlott minél több, az évszaknak megfelelő zöldség és rostban gazdag gyümölcs fogyasztása. Azt javasolják, a folyadékfogyasztásunkra a nyár után is figyeljünk oda, érdemes a tiszta víz mellé gyógyteákat beiktatni. A savanyú káposzta az egyik legértékesebb őszi ételünk, C-vitaminban gazdag, és meg tudja kötni az étellel a szervezetbe esetlegesen bejutó szennyeződéseket is. Az alma és a körte pedig a pektintartalmánál fogva remek vastagbéltisztítóként működik.

Teával a védelemért

– A fokhagyma vírusölő hatású, fertőtlenítő, antiszeptikus hatása van, a cékla pedig az antioxidáns-tartalmánál fogva egészíti ki remekül az őszi táplálékainkat. – Ilyenkor már nem érdemes a nyári megszokott salátáinkat fogyasztani, sokkal inkább melegítő hatású ételeket, leveseket, főzelékeket együnk. Ajánlott friss fűszernövények használata, amelyek szintén emésztésserkentők – tette hozzá a természetgyógyász.

Folyadékfogyasztásunkra a nyár után is figyeljünk oda! A tiszta víz mellé iktassunk be gyógyteákat is. A zöld tea a magas antioxidáns-tartalma miatt remek immunerősítő.

Dr. Négyesi Anna elmondta, ilyenkor nagyon jó még a csipkebogyó és a bíbor kasvirág, illetve homoktövist is fogyaszthatunk. A méhészeti termékek, a méz, a propolisz, a méhpempő tele vannak ásványi anyagokkal, aminosavakkal, vitaminokkal, ezek is mind segíthetnek bennünket ősszel – tette hozzá.

Vitaminok

A savanyított tejtermékek, mint a kefir, a joghurt, probiotikus hatásuknál fogva segítik a bélrendszerünket. Az olajos magvak, dió, mandula szintén az ősznek megfelelő termések, melyek a vitaminjaikkal és ásványi anyagaikkal javítják az immunműködést.

Dr. Lente Péter háziorvos elmondta, egy kellően változatos étrend mellett általában nincs szükség vitaminokra, de ősszel és télen sokkal több zsíros, kalóriadús ételt fogyasztunk, ezért immunerősítés gyanánt érdemes antioxidánsokat, valamint vitaminokat szedni. Sokat segít a D-vitamin, bár hazánkban a legismertebb a C-vitamin, mely véd a fertőzésektől, ezt érdemesebb természetes vitaminforrásként fogyasztani – mondta a háziorvos. Négyesi Anna természetgyógyász hozzátette, erre kiváló a csipkebogyó, a homoktövis és a paprika is. Az immunerősítők, táplálékkiegészítők terén viszont mindenképpen szakember segítségét kell kérni, hiszen nem mindegy, hogy mit milyen gyógyszerrel szedünk! A vitaminokat csak kúraszerűen és nem tartósan ajánlott szedni.

Mozgás, szabadidős program

A mozgást – lehet az akár csak séta vagy biciklizés is – ne hanyagoljuk el a hűvösebb napokon sem, higgyük el, szervezetünk meghálálja!

A szabadban végzett fizikai aktivitás a testünk mellett a közérzetünknek, a pszichénknek is jót tesz.

Dr. Lente Péter szerint emellett ősszel nagyon fontosak az olyan rekreációs kiegészítő tevékenységek is, mint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás vagy például a szaunázás. Ez is hasznos immunerősítő, mivel bizonyos baktériumok, vírusok nem kedvelik a nagy hőingadozásokat, így a szaunának akár vírusölő hatása is lehet. Heti egyszeri használata a kardiovaszkuláris egészségünk megőrzése, fitten tartása érdekében is hasznos, hiszen a bőrünknek és a keringésünknek is jót tesz.

Lovassy Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában