csak a képzelet szab határt

2019.09.15. 14:55

A trendek a körömápolásban is jönnek-mennek, de van ami állandó

A gardróbok mélyéről lassan előkerülnek az őszi ruhadarabok, melyek színűkben, anyagukban passzolnak az évszakhoz. A változás nem csak az öltözködésünkre van hatással, például a körmöshöz is más igényekkel érkeznek a vendégek.

Fotó: Pixabay

– Ahogy belemegyünk az őszbe, kezdenek elcsitulni a neonos, erősebb színek. Sokan a klasszikus, fehér végű vagy pedig a mosott végű babyboomer francia manikűrt választják, apró díszítéssel. Ősszel a krémesebb árnyalatok, a melegebb színek kerülnek előtérbe, például a kapucsínó, a kávé, a fáradt rózsaszín és persze a klasszikus tűzpiros, ami mindenhez megy – osztotta meg tapasztalatait Szilágyi Ágnes kéz­ápoló és műkörömépítő.

Kicsitől a „karomig”

A díszítés egyik kritikus pontja a körömkészítésnek, s bár a trendek jönnek-mennek, a csillámporok és kövek maradnak a divatban. Az arany- és ezüstcsillám klasszikusnak számít, s még mindig hódít az egy vagy két köröm csillámozása is.

– Most nagyon menő a matt köröm, azon például nagyon szeretik a fényes felületi díszítést. Egy csillámos körmöt is le lehet mattítani, ezzel különös hatást lehet elérni – mondta Ági.

Ma már szinte olyan természetes a nőknél a műköröm, mint hogy fodrászhoz járnak. Nem kell csicsás karmokat csináltatni, sokan épp csak saját körmüknek megfelelő méretet választanak.

– A vendégeim között legtöbben rövidköröm-pártiak, s van olyan is, akinek tövig le kell vágni a körmét, mert olyan munkakörben dolgozik, hogy a hosszabb már zavarná őt. Akad, aki mindent rárakatna, ezekben az esetekben általában hosszabb körmöt kell csinálni – mondta el Ágnes, majd kitért a körmök formájára is. – Egyre több vendégnél tapasztalom, hogy szabad formát, tehát a saját körömformáját választja. A mandula kényelmesebb, de nagyon sokan kedvelik még mai napig a kockát is. Vannak olyanok, akik a hegyeset, vagy a hegyesedő mandulát választják.

Az anyagok közül is válogathatunk, lehet porcelán, géllak vagy zselés műkörmünk, a tartósság azonban ennek függvénye.

– Az előkészítésen múlik minden. Ha a körömlemez normálisan elő van készítve, s mindenféle előkészítő folyadékot rákenünk, akkor a műköröm nem fog felválni. Dolgoztam már drága és olcsó anyaggal is, de megette a fene, ha az alapozás nem megfelelő, értem ezalatt az előző zselé helyes eltávolítását, az összereszelést, a bőrkivágást, az anyagfelhordást – hangsúlyozta Ági, majd egy tévhitet is eloszlatott: – Mesteroktatók szájából hangzik el, hogy nem szükséges pihentetni a körmöt. Az anyagok, amikkel dolgozunk nem teszik tönkre a körmöt, az ugyanis egy elszarusodott hámréteg, ami védekezési funkciót tölt be az ujjunk végén. Ha ráteszünk például egy zselé réteget, kvázi egy páncélt, alatta ellustul a köröm, visszapuhul, hiszen nem kell betöltenie a védekezési funkcióját. Ha a vendég úgy dönt, hogy nem szeretne tovább műkörmöt, akkor nem szedem le teljesen, hanem összereszelem a saját körmével, s így szépen lenő.

Kiss Dóra

Otthon is ápolhatjuk kezeinket megfelelően

A körömágy ápolására ma már különféle praktikák vannak, néhány aprósággal sokat tehetünk annak szépségéért, egészségéért. Ha nem akarunk manikűröshöz menni, s otthoni körömágy­ápolásra adjuk a fejünket, rövid áztatást követően a felpuhult körömlemezen lévő bőrt műanyag vagy fém bőrfeltolóval óvatosan nyomjuk vissza. Egy ennél egyszerűbb megoldást nyújthatnak a körömbőroldó készítmények, melyek néhány perces hatóidő után feloldják a körömre tapadt bőrt. A bőr vágásánál rozsdamentes, steril bőrvágó ollót használjunk, hiszen az életlen eszköz tépi, szakítja a bőrt, mely azontúl, hogy fájdalmas, bőrgyulladáshoz vezethet.

A körömágybőr ápolásában kiemelt fontosságú a hidratálás. A megfelelő folyadékbevitel mellett krémekkel, ápoló olajokkal kényeztethetjük körömágyunkat.

A szépségipar millió meg egy terméket kínál kezünk karbantartására, az ápolására, mindezek mellett azonban a megelőzés is fontos, ne tegyük ki káros anyagoknak bőrünket. A takarítás során használt vegyszerek károsítják a bőr hámrétegét, kiszárítják azt. Érdemes takarításkor gumikesztyűt felvenni, ezzel nagyon sokat tehetünk a kézbőrünk és körmeink óvása érdekében. Sőt! Ha a kesztyű felvétele előtt vastagon bekrémezzük a kezünket, még ápolhatjuk is azt takarítás közben. A kesztyűben ugyanis nagyon gyorsan beszívódik a felkent krém, és nemhogy kiszárad, inkább pihe-puha lesz a bőrünk a házimunka elvégeztére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában