A kutyakozmetikus tanácsai

2019.08.10. 11:15

Négylábú kedvenceinknek is jár az ápolt frizura

A szőrtelenítés lényegében mindig fontos, télen és nyáron egy­aránt szükség van rá.

Fotó: Dreamstime

Manapság már egyáltalán nem meglepő, ha az utcákon különböző extrém frizurákkal találkozunk, hiszen napjainkban a trendek központi szerepet töltenek be. Ha szembejön velünk egy-egy színes, borotvált, felturbózott hajviselet már nem botránkozunk meg. Azonban ma már nemcsak az emberek, hanem az állatok is adnak a külsőségekre, pontosabban a gazdik ügyelnek jobban a kedvencük megjelenésére. Igen ám, a külcsín nagyon fontos, viszont van annál lényegesebb, mégpedig az állat egészsége, amit a gazdák is jól tudnak. Szegő Erika, a debreceni Masni Kutyakozmetika vezetőjét kérdeztük arról, hogy a nyári időszakban mennyire szükséges az állatot megszabadítani szőrzetétől, továbbá melyek azok a kutyafajták, amelyek a szőr­nyírás után leginkább megkönnyebbülnek?

Fésülés, gubancolódás

– A szőrtelenítés lényegében mindig fontos, télen és nyáron egyaránt, de a melegben azért is ajánlott, mert segítenünk kell valahogyan az ebeknek, hogy a bőrük tudjon szellőzni, ezt pedig csak a szőrzet eltávolításával lehet biztosítani. Akadnak olyanok, akik nem szeretik kedvencüknél a rövidebb fazont, viszont akkor is tennünk kell valamit, ebben az esetben a szőrzet átfésülését javaslom. A nyári időszakban kevés csapadék hullik, ami egyébként elősegítené azt, hogy a föld nedvesebb maradjon, a szárazság miatt pedig por keletkezik, ami megtapad az állat szőrén, mely egyre inkább zsírosodhat, gubancolódhat, amin muszáj segíteni. Tavasszal, nyáron a pollen is több, amely lerakódhat az eb bőrén, sokuknál pedig allergiás reakció is kialakulhat, többek között: kiütés, viszketés, kipirosodás – kezdte lapunk tájékoztatását.

Karbantartás

Majd hozzátette, hogy melyek a nagyobb kozmetikai igényű ebek, milyen fajtákra kell jobban odafigyelnünk: –Természetesen minden négylábú szeretetet és törődést igényel, de ez nem azt jelenti, hogy a rövidebb szőrű kutyákat nem kell rendszeresen ápolni, bár nyilván az ő gondozásuk másabb jellegű. Gyakoribbak a bichon havanese, bolognese kutyusok, illetve a yorkshire terrierek, de rendszeresen kell nyírni nyáron a szálkás, hosszabb szőrűeket. Sokan nem gondolnák, de a rövidebb szőrzetű ebeknek is szükségük van a segítségünkre, ide sorolható akár a francia buldog vagy éppen a mopsz kutyafajta. Nagyon sok mopsz kutyust lenyíratnak nyáron, hogy a dúsabb szőrzetétől megszabadítsák – tette hozzá.

Szakszerűség

Sokan megpróbálkoznak otthon a kutyusok szőrtelenítésével, azonban tudni kell, hogy vannak esetek, amikor igenis elkél a szakember segítsége. – Nem azt mondom, hogy nem lehet próbálkozni, hiszen könnyíthetünk azzal a kutyuson, hogy levágjuk a szőrét, nem lesz annyira melege, de a dolgoknak ez csak egy része, mivel a fürdetés is legalább olyan fontos, mint az ollóval való próbálkozás. Mindemellett esztétikailag biztosan nem úgy fog kinézni az eb, ahogyan azt mi előzetesen elképzeljük, valamint a szakszerűség nem csak abban mutatkozik meg, hogy miként bánunk az ollóval, az átfésülés, a kefélés ugyanúgy hozzátartozik a végkifejlethez – hangsúlyozta.

Életünk részei

A szakember úgy véli, hogy az igények változóak, sokrétű milyen fazont kérnek a gazdik kedvenceik számára. – A „gazdijaim” inkább a hagyományosabb fazont kedvelik, de persze vannak néha variálások, egyéb igények, akár a kis pofikájuknál, lábaiknál, de nem túl extrém fazonok.

Napjainkban sokkal elterjedtebb a kutyakozmetika, mint régebben, ez talán azért is lehet, mert az ebek jobban a gazdájukhoz nőttek, rájöttünk, hogy minden kor­osztálynak szüksége van a négylábúakra. Az ebek már velünk élnek, sokaknál a házba – nem túlzás azt mondani – ,valamint az ágyba is bemehet a kutyus. Az életünk részévé váltak, szükségünk van rájuk, ahogy nekik is ránk – fűzte hozzá végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában