endometriózis

2019.06.17. 20:00

Ma már nem kell évtizedekig tűrni a fájdalmat

Az orvostudomány számos ponton tud segíteni az endometriózisban szenvedő nőknek.

Fotó: Illusztráció, Pixabay

Január 1-jétől bővült a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek köre, melyben szenvedők havonta 7450 forint adókedvezményt vehetnek igénybe, így ez mostantól az endometriózis esetén is érvényesíthető. Ennek kapcsán szólalt meg a Naplóban prof. dr. Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, nőgyógyászati onkológiai tanszékvezető, az orvostudomány kandidátusa.

Kívül élnek tovább

Az endometriózis lényege, hogy a méhnyálkahártya sejtjei megtelepszenek a méhen kívül máshol, leggyakrabban a kismedencében, a petefészek felszínén, a hashártya felszínén, a bélfalon, de extrém esetben akár a tüdőben is.

– A menstruáció során a méh megpróbálja kilökni magából az elmúlt hónapban képződött nyálkahártyát a hüvelyen keresztül, de miután a méh rendelkezik két másik nyílással felül, ahol a petevezetők kezdődnek, ezeken keresztül is kiürülhet a hashártya felszínére, kisebb mennyiségben – mondta a professzor, s hozzátette, a menstruáció környékén végzett hasi műtétek tíz-húsz százalékában látnak menstruációs vért a hasüregben. Az egészséges szervezet ezt eltakarítja, de a nők egy részében a sejtek megtapadnak a hashártyán, és ott folytatják életüket: a női ciklusban termelődő hormonok biztosítják a túlélésüket.

– Létezik más elmélet is: a hashártya sejtjei valami oknál fogva tévesen kezdenek működni, és a méhnyálkahártyasejtekre jellemző fejlődési utat járnak be. Hiszen valamennyi sejtünkből képződhet más típusú sejt, a hashártyasejt átalakulhat méhnyálkahártya sejtté. Ezt metapláziának hívjuk – magyarázta Póka Róbert.

A betegség jellemző tünetei a fájdalmas menstruáció, a hasi fájdalom más időpontokban, fokozott vérzés, meddőség.

Hasi fájdalom

A fő probléma, hogy a betegség kiterjedése nem mutat párhuzamot a tünetekkel. Olykor a nagyon enyhe, néhány milliméter nagyságú, puskaporszemcse méretű felrakódás is iszonyú fájdalmakat tud okozni, ami a menzesz idején a legkifejezettebb, de ugyanúgy társulhat hozzá fájdalom együttlétkor, tehát a nemi életet is jelentősen befolyásolhatja. Ami pedig még súlyosabb, nehezítheti a teherbeesést, és meddőséget is okozhat. – Ám egyes nők súlyos endometriózissal is teherbe esnek akár pár hónap után, másoknál viszont minimálisak az elváltozások, ennek ellenére nekik évek alatt sem sikerül – mutatott rá a professzor.

Kialakulása

Kell tehát hozzá egyfajta immundefektus, ami miatt a sejteket az immunrendszer nem takarítja el száz százalékosan. – Az immunrendszert pedig befolyásolják a környezeti tényezők, vagyis biztosan mondható, hogy környezeti tényezők is befolyásolják a betegséget. A dohányzás például tompítja az immunrendszer működését, de a nem megfelelő táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód is közrejátszhat, ugyanúgy, ahogy más népbetegségek esetében – magyarázta a professzor, és hozzátette, még fontosabb tényező a diagnosztika fejlődése és a társadalom egészségtudatossága abban, hogy több nőnél azonosítják ezt a betegséget. Vagyis az endometriózis előfordulása nem gyakoribb, mint régen, ez inkább csak a látszat. Ehelyett arról van szó, hogy manapság többször derül rá fény.

A gyógyszeres kezelés hormonok adásából áll

– A méhnyálkahártya sejtjei az ösztrogéntől, a női nemi hormontól képesek működni. A kezelésnek az az alapja, hogy halálra éheztetjük a méhnyálkahártya sejteket, tehát megvonjuk az ösztrogént. Ezt azonban hat hónapnál tovább nem végezhetjük, mert tulajdonképpen menopauzális (változókori) állapotot hozunk létre, és ekkor a csontritkulás és a kardiovaszkuláris betegségek veszélyeztető tényezők. Ám ez a hat hónap elegendő szokott lenni ahhoz, hogy elpusztuljanak az endometriális sejtek, a hashártya letisztuljon, a plakkok eltűnjenek: megszűnnek a panaszok – mutatott rá Póka Róbert.

Más lehetőségek is vannak: olyan hormontermészetű mesterséges anyagok, melyek fékezik a méhnyálkahártya sejtjeinek szaporodását. A szabványos női ciklus első felében megvastagszik a nyálkahártya, a másodikban a tüszőéréskor a sárgatest progeszteront, a terhességre jellemző hormont termel. Ez leállítja a poliferációt, s a meglévő nyálkahártya átalakul, már nem szaporodik; nyák termelődik, ami biztosítja az embrió tápanyagellátását addig, amíg kialakul a méhlepény.

A hat hónap leteltével, mikor már nem alkalmazható az ösztrogénmegvonás, ezt használják ki: leállítják vele a növekedést. De ez a kezelés csak két hétig tarthat, mint a rendes ciklusban. Ezután a nyálkahártya kilökődik.

– Sajnos vannak olyan esetek, mikor az endometriózis növekszik, megtámad más szerveket, betörhet a hólyag falába, a vastagbél falába, a bélendrometriózis pedig rendkívül komoly panaszokat okozhat. Lehetetlenné teszi a pihenést, rontja az életminőséget, akár a párkapcsolatot is romba döntheti. Ilyen esetekben elengedhetetlen a műtéti kezelés, aminek során az írmagját is megpróbálják eltávolítani a kóros sejtszaporulatnak. Előfordulhat, hogy szükségessé válik a bélrezekció is: a hólyagfal vagy a húgyvezeték egy darabjának kimetszése. – Ezeket a műtéteket az teszi kihívássá, hogy az esetek 99 százalékában arra törekszünk, hogy megtartsuk a reprodukciót, hiszen gyermeket szeretne vállalni a páciens, nekünk pedig úgy kell elvégezni a műtétet, hogy erre utána is lehetősége legyen – hangsúlyozta a szakember.

A korábbi években az endometriózisban szenvedő nőknek sok esetben nem adatott meg az a lehetőség, ami ma már igen: saját gyermeket szülni. Hajdan hasonló panaszokkal 10-15 orvost végigjártak a nők, mire felvetette valaki az endometriózis lehetőségét. Sok nő azt gondolta, már az édesanyja is mindig panaszkodott, biztosan ez a természet rendje; ezért nem fordult orvoshoz. Ha mégis, akkor sem mindig tudtak hamar fényt deríteni a problémára. A több évtizedes szenvedés, az életminőség súlyos romlása után pedig némelyikük végül eljutott oda, hogy azt kérje, műtétileg mindent eltávolítsanak. De ehhez a drasztikus megoldáshoz csak legvégső esetben fordultak az orvosok. Mások pedig csak tűrték a fájdalmat, tönkrementek a kapcsolataik, nem születtek gyermekeik. Kivárták a menopauzát, amikor „meggyógyultak”, mert a hormontermelés befejeződött, s megszűntek a mindennapos fájdalmak. Sajnos az összenövések, hegesedések miatt a beteg akkor sem vált teljesen panaszmentessé, de az átélt szenvedésekhez képest ez is megváltás volt.

Nem kell beletörődni

Ma már mindennapos gyakorlat a laparoszkópia, mely segítségével gyorsan azonosítható a hasi panasz oka. – Kicsi a kockázat, az altatás, érzéstelenítés annyit javult, hogy azt mondhatjuk, ez egy biztonságos és gyors technológia, ráadásul számos tanulmány bizonyítja, hogy gazdaságos is, hiszen nem kell küldözgetnünk a pácienst feleslegesen különböző szakrendelésekre, ha ezzel kezdjük a kivizsgálást. Az ultrahangos vizsgálat szintén alkalmas a diagnózis igazolásához, az MR, a rétegvizsgálat pedig elengedhetetlen bonyolultabb, előrehaladottabb esetekben, főként műtét tervezésekor.

Megelőzhető

A betegség előfordulását a fogamzásgátlók szedése csökkenti, a kombinált fogamzásgátlók szedését alkalmazzák is endometriózisban, mert a gyógyszer sárgatest-komponense hosszú távon sorvasztja a nyálkahártyát. – Tízből kilenc esetben csökken a vér mennyisége, a menstruáció napjainak száma, elmaradnak a görcsök. Ezt ki is használjuk. Sőt megelőzésre is jó! A fiatal lányoknak érdemes elkezdenie a fogamzásgátló szedését, és nem csak e betegség miatt, hanem mert a felére csökkenti a petefészek- és a méhtestrák előfordulásának kockázatát is, a szedéséből fakadó kockázatok pedig messze alatta marad a jótékony hatásoknak – magyarázta a professzor. – Én minden nőt, aki érintett ebben a problémában, azzal bátorítok, hogy ez nem egy halálos betegség. A rosszindulatú daganatokkal szemben, amik szintén ezernyi panaszt okoznak, ez az életkilátásokat nem rontja. Az endometriózisban szenvedő betegeken ma már az orvostudomány nagyon sok ponton tud segíteni – hangsúlyozta Póka Róbert.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában