Segítenek, ahol tudnak

2019.06.01. 07:00

Kis segítség, de hatalmas ajándék

Az önkéntesek heti egy alkalommal 2-4 órát töltenek a családoknál.

Fotó: Matey István

Milyen jó volna anyukaként, ha néha valaki játszana a gyerekkel, amíg megfőzzük az ebédet, vagy segítene a bevásárlásban, így nem egyedül cipelnénk haza a nagy szatyrokat és a két pici gyereket! – sokan sóhajtanak fel hasonló gondoknál, pedig van segítség! Debrecenben 3 éve működik az Otthon Segítünk Alapítvány programja, melynek keretében önkéntesek nyújtanak támaszt a kisgyermekes családoknak.

– A cívisvárosban 11 önkéntes jelenleg 5 családnak segít a hétköznapokban. Egy kutatás arra mutatott rá, hogy az anyukáknak alapvetően nem az első hónapokban kell az oltalom, hiszen olyankor a nagy örömnek és a rákészülésnek köszönhetően tele vannak energiával.

„Később azonban ez az energiaszint apadni kezd, s kimerülnek utolsó tartalékaik is. Ennek megelőzésében próbálunk mi szervesen részt venni”

– fogalmazott Misalek Mária, az alapítvány helyi vezetője. Mint azt kérdésünkre elmondta, legtöbbször apróságoknak tűnő dolgokban nyújtanak támaszt, ám ezek nagy ajándéknak számítanak a szülőknek. Az önkéntesek például többször voltak olyan ikres anyukáknál, akiknek – segítség híján – a lakásból lejutás és egy séta is nehézséget jelentett a pici babákkal. – Amikor testvér érkezik a családba, érthető módon „kevesebb anya” jut a nagyobb gyereknek. Ilyenkor az anyukának is felszabadító, hogy biztonságban tudhatja a picit, míg ő a naggyal tölti az idejét – fűzte hozzá.

Besegítenek az anyának

Az alapítványnak alapelve, hogy az önkéntes és a szülő együtt van a gyerekekkel, nem bébiszitterkedni mennek egy-egy családhoz, hanem besegíteni a hétköznapokban. – Volt már, hogy arra kértek, menjünk el a gyerekekért az óvodába, vagy nagy örömére épp munkát talált az anyuka, és azt szerette volna, ha vigyázunk a gyerek(ek)re addig. Fájó szívvel ugyan, de nemet kell mondanunk ezekre a kérésekre – mondta Misalek Mária.

Az önkéntesek heti egy alkalommal 2-4 órát töltenek a családoknál, ez a segítség azonban nem örökre szól:

helyzettől függően általában 3-6 hónapig, maximum 1 évig tudnak támaszai lenni a családnak, hiszen az a céljuk, hogy a szülők egy idő után érezzék, hogy maguk is boldogulnak.

A családok és az önkéntesek is a www.otthonsegitunk.hu oldalon, illetve az [email protected] email címen jelentkezhetnek. A segítőknek mielőtt megkezdenék a szolgálatukat, egy 12 alkalmas, 50 órás felkészítésen kell részt venniük.

Mint azt Misalek Mária elmondta, a program nem csak a családokat, de az önkénteseket is örömmel tölti el. – Volt már olyan segítőnk, aki az elején fenntartásokkal fogadta a felkészítést, közben megérezte, hogy bizony a jó segítséget is tanulni kell. Bátran állíthatom, hogy az Otthon Segítünk-program mindkét félre pozitívan hat – hangsúlyozta.

PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában