tényleg a külső számít?

2019.05.25. 15:57

Nagy elvárásokkal néz szembe minden ember

„A közösségi oldalak azt sugározzák, arra kell össz­pontosítanunk, hogy eladhatóvá váljunk.”

Fotó: Kiss Annamarie

Létezett időszak, amikor a nők jogaiktól megfosztva éltek, ennek ellenére azt mondja a szakértő, hogy nehéz lenne megválaszolni, melyik időszak is a kedvezőbb a gyengébbik nem számára. – Minden kornak voltak és vannak nehézségei, ma például nőként számos olyan lehetőséggel élhetek, amivel pár generációval korábban nem élhettem volna. Például dönthetek a családi állapotomról, arról, hogy dolgozok-e, főzök-e; van szavazati jogom, és saját magam döntöttem el, hogy az esküvőm után mi lesz a nevem. De nem szabad arról elfeledkezni, hogy nem mindenki van hasonló helyzetben. Illetve azt is látni kell, hogy az így kiformálódó életstílus számos nehézséget tartogat. Ráadásul ezzel az újfajta nehézséggel az előző generáció nem szembesült, így gyakran nem érti pontosan ezen problémáknak a lényegét. Az is rendkívül érdekes kérdés, hogy a szűk környezetünk mit szól ezekhez a döntésekhez – mondta el dr. Bocsi Veronika szociológus.

Elvárások közepette

A szakember úgy véli, tény, hogy a klasszikus női nemi szerepeknek szervesebb része a külső elvárásoknak való megfelelés vagy a konform viselkedés. Hogy ezeket egy nő a jelenkori társadalom nagyobb mozgásteret biztosító keretein belül hogyan éli meg, az sok tényezőtől függ. – Van olyan, aki az elvárásoktól kevésbé tudja függetleníteni magát – vagy a személyisége miatt, vagy mert pozíciójától függően nem teheti meg. Ennek sok oka lehet. De ismertek olyan elméletek, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a külső visszaigazolás, a kortárs csoportokhoz való igazodás különösen fontossá válik az utóbbi évtizedekben – ez pedig mind a két nem esetében megfigyelhető, csak mások lesznek az elvárások. Érdemes megnézni a közösségi oldalakat ebből a szempontból, s megvizsgálni, hogy az egyénileg kreált, a közösség számára megmutatni kívánt énképek milyen szerep­elemeket tükröznek. A férfiak esetében is megtalálhatók a sajátos szerepelemek, csak értelemszerűen más a tartalmuk – hangsúlyozta.

Ideális tulajdonság

A nők egyre inkább panaszkodnak arra, hogy a férfiak elvárásai egyre irreálisabb képet mutatnak, olyan dolgokat kívánnának el, amelyeket talán ők soha nem mutattak fel, valamint elképzelhető, hogy soha nem is tudnának. Vajon miért lehet ez? – A párkapcsolatokban, ha megvizsgáljuk a két fél státuszát, adottságait stb., általában megtalálható egyfajta kiegyensúlyozottság, vagy nevezzük racionalitásnak. Egy olyan egyensúlyhelyzetet találunk sok esetben, amely mind a két félnek kedvező. Hogy mi lesz az az ideális tulajdonság, amire a pozíciónkat építjük, azt a nemi szerepértelmezéseink is nagyban meghatározzák. A nők esélyeit a „házassági piacon” a külső tulajdonságok erősen alakítják, ez tény. De ha megfordítjuk a dolgot, akkor láthatjuk, hogy a férfiak esélyeit más „adottságok” emelik meg – erről minden bizonnyal a férfiak tudnának hosszasan mesélni, és valószínűleg meg is teszik egymás közt. Azt azonban nem gondolnám, hogy nemfüggő az, hogy ha az elvárásaink eltérnek attól a pozíciótól, amit mi magunk fel tudunk mutatni – emelte ki.

Tradicionális szerepek

A közösségi oldalak egyfolytában azt sugározzák, hogy kizárólag a tökéletességgel hívhatjuk fel magunkra a figyelmet, arra kell összpontosítanunk, hogy eladhatóvá váljunk. Ezért is lehet, hogy a nők igyekeznek minél elfogadhatóbb külsőt varázsolni maguknak, amivel talán elnyerhetik a férfiak figyelmét. – Itt azon kell első körben elgondolkodni, hogy mit értünk a tökéletesség alatt. Nyilván komoly eltérések vannak egyénileg (elég az öltözködésre és a sminkre gondolni, ha már a nőkről beszélünk), de ennek szociológusként a társadalmi háttere érdekes igazán. Ha valaki kevésbé „kívülről vezérelt” típus – és most David Riesman kifejezését használtam –, akkor nyugodtan tudja képviselni és viselni a saját maga által elképzelt mintákat, jól érzi magát a bőrében, míg mások sokkal bizonytalanabbak lennének hasonló helyzetben, és meg vannak győződve arról, hogy így nem lehet édesanyának vagy sikeres nőnek lenni – mondta a szakember.

– Ha abból indulunk ki, hogy a tradicionális női szerepek a normakövetést nagyobb mértékben tartalmazzák, és a norma a nők esetében nagyobb fontosságot tulajdonít a külső tulajdonságoknak, akkor azt is mondhatnánk, hogy a nők maguknak is kreálhatják ezeket az elvárásokat. De az is tény, hogy az egészségtudatos magatartás is inkább jellemző a nőkre. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindezeket a párjukra is kivetítik, vagy ki tudják vetíteni – tette hozzá dr. Bocsi Veronika.

Nagy Emese

Mit hoz majd a jövő?

A szakértő hozzátette, hogy a nemekkel kapcsolatos elvárások nagyon sok tényező függvényében alakulnak. Számára az az érdekes, hogy ezt ki és mennyire érzi magára nézve kötelezőnek, illetve kinek mekkora a mozgástere. – Megjegyezném, hogy a társadalomtudományi szakirodalom a férfi szerepeket is objektívan próbálja elemezni, és az ő esetükben is meg tudjuk nevezni azokat a pontokat, amelyek konfliktusokat generálhatnak.

Végezetül úgy vélem, hogy a hagyományos nemi szerepek gyengülni fognak, míg a kortárs csoportok és a média által generált kép erősebben fogja alakítani a fiatalok szerepértelmezését. De a nemi szerepeket mindig is eltérő módon értelmezték az egyes társadalmi csoportokban, s természetesen az egyéni különbségek is adottak voltak, és minden bizonnyal a jövőben is azok lesznek – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában