Idegenforgalom

2024.02.28. 08:49

A vendégéjszakák száma 11, a vendégeké 10 százalékkal nőtt 2023 januárjához képest

2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MW

Egy turista mobiltelefonnal fényképezi a Szabadság hidat

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 12 százalékkal emelkedett.    

A vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 9,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 13 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.   

A belföldi vendégek száma 8,2, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 435 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,0 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 345 ezer vendéget és 806 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 16 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 5,2 százalékkal nőtt 2023 januárjához mérten.   

A jelentés kitér arra is, hogy 

a belföldivendég-éjszakák száma a Sopron-Fertő turisztikai térségben 27 százalékkal bővült, míg Győr-Pannonhalma térségében 6,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A Balatonnál 19, Budapesten 0,5 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 12 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 402 ezer vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 297 ezer vendéget és 783 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 84 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 20 százalékkal nőtt 2023 januárjához mérten.   

A KSH közölte: 

a külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében 33 százalékkal bővült, míg Gyula és térségében 30 százalékkal visszaesett az előző évhez képest. Budapesten 15, a Balatonnál 0,8 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 17 300 turisztikai szálláshely, ezen belül 2017 kereskedelmi, illetve 15 283 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.    

A kereskedelmi szálláshelyek közül 867 szálloda és 869 panzió volt nyitva január egy részében vagy egészében.   

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 34,8 milliárd forint volt, folyó áron 8,4 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.    

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,9 százalékkal többet, 2,1 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva – közölte a KSH.

A turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását

Januárban 11 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma, az ágazat januári teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is. A turizmus egyre erőteljesebben segíti a gazdasági növekedés helyreállítását – állapította meg a legfrissebb statisztikai adatokat értékelve szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az NGM közölte: 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP. Ehhez 25 százalék felett kell tartani a beruházások arányát, tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást, valamint helyre kell állítani a fogyasztást. A turisztikai ágazatban tapasztalható jelentős teljesítménynövekedés a fogyasztás helyreállásának egyik jele, amely a fogyasztás bővülésén keresztül hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában