Stabil tranzit

2023.04.14. 10:45

Fehéroroszországon is múlik, lesz-e elég üzemanyag itthon

A magyarországi ellátás kétharmadát kitevő orosz kőolaj Ukrajnán és Fehéroroszországon keresztül érkezik. Ezért is kiemelten fontos a stabil viszony fenntartása Minszkkel – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

Illusztráció

Forrás: AFP

Fotó: Viktor Drachev

A tranzitútvonalak biztonsága kulcsfontosságú a hazai kőolajellátás szempontjából – emeli ki cikkében a Világgazdaság

A hazai kőolajellátás kétharmada Oroszországból, a Barátság vezetéken át érkezik, a cső Oroszországot elhagyva fehérorosz, majd ukrán területen halad, mielőtt elérné Magyarországot.

Ám míg a korábbi évtizedekben csak a vezetékek esetenkénti korrodálódása, sérülése lassította vagy akasztotta meg rövid időre a szállítást, új kockázatként most megjelent a geopolitikai feszültség is – figyelmeztet a lap. 

Forrás: Világgazdaság

Az Adria vezeték lenne az egyetlen alternatív útvonal

A szállítás mindennek ellenére lényegében zavartalan, bár egyre drágul. A Világgazdaság decemberben írta meg, hogy éves szinten 51 százalékkal nő az Ukrajnán át érkező orosz kőolaj tranzitdíja, és ha ez még nem lenne elég, Magyarország ezzel két tűz közé szorult. Nem sokkal korábban ugyanis már alaposan megdrágította az alternatív beszerzési útvonalnak számító Adria vezeték tranzitdíját a horvátországi rendszerüzemeltető.

A lap értesülései szerint 

a jelenleg érvényes díj az Európában jellemző tranzittarifa három-négyszerese. Márpedig az orosz vezetékes import esetleges elakadása esetén kizárólag a horvátországi Adria-csövön érkezhetne a kőolaj.

Az Ukrajnán keresztüli stabil behozatal feltétele tehát, hogy a fehérorosz tranzit zavartalan legyen, és az is maradjon – emeli ki a lap. A tét Magyarország számára nagy: tavaly 4,8 millió tonna volt az olajimportunk az Eurostat adatai szerint. 

Ám 

nagy a tét az ukrán fél számára is a kölcsönös egymásra utaltság miatt, keleti szomszédunk tetemes mennyiségű gázolajat vásárol Magyarországról, a Kárpáti Igaz Szó szerint 2022-ben 114 ezer tonnát. 

Zajlik a gázszállítás is a magyar–ukrán határon keresztül.

Pakshoz hasonló atomerőmű épül Fehéroroszországban

Az atomenergia területén is fontosak a magyar–fehérorosz kapcsolatok. Mint írják, 

a hazai nukleáris szakemberek figyelemmel kísérik a részben már termelő fehéroroszországi atomerőmű építését, amely a majdani Paks II.-höz hasonló, 3+ generációs orosz modell, és a kivitelezője is azonos a két új paksi blokkéval.

Kézenfekvő tehát e területen a két ország szakembereinek tapasztalatcseréje, amelyben hazai részről a több évtizedes nukleáris gyakorlat és tudás, fehérorosz részről az új beruházás során szerzett ismeretek adhatnak többletet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában