HAON Sziréna

2018.04.17. 16:29

Veres Margit: „Meg fogom védeni a becsületemet”

Balmazújváros - Ártatlannak tartja magát a polgármester, nem hagyja szó nélkül az ítéletet.

Balmazújváros - Ártatlannak tartja magát a polgármester, nem hagyja szó nélkül az ítéletet.

  • Úgy érezte, előre eltervezett színjáték részese lett; ártatlanul ítélték el, 15 perc alatt döntöttek a sorsáról úgy, hogy egyetlenegy bizonyítékot sem vettek figyelembe, ami igazolná, hogy semmilyen kötelességszegést, bűncselekményt nem követett el – ezt mondta dr. Veres Margit, Balmazújváros polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.
  • Az előző napon a Debreceni Ítélőtábla jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt, míg a másodrendű vádlottat, K.S. helybeli vállalkozót 1 év 6 hónap szabadságvesztésre.
  • Veres Margit hozzátette: mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa ártatlanságát, ezzel tartozik magának, a családjának, és azoknak az embereknek is, akik kiálltak mellette, tudva, hogy soha, semmilyen bűncselekményt nem követett e. „A becsületemet meg fogom védeni” – mondta.
  • Sokan mondják, hogy ma Magyarországon nincs igazságszolgáltatás, ezt tegnap a saját bőrömön tapasztaltam meg, amikor ártatlan emberek egyikeként ítéltek el”

    – jelentette ki dr. Veres Margit, Balmazújváros vezetője kedden a település polgármesteri hivatalában tartott sajtótájékoztatóján, reagálva a Debreceni Ítélőtábla döntésére.

    – Azt rója terhemre a bíróság, hogy az önkormányzat pénzügyi bizottságának ülésén jegyzőként, alelnöki kérdésre tájékoztatást adtam arról, amihez az információkat az akkori polgármester és országgyűlési képviselő Tiba Istvántól kaptam. Vagyis a munkáltatóm információit közöltem, és ezt a bíróság úgy értékeli, hogy én aktívan befolyásoltam a bizottságot. Természetesen nem befolyásoltam, nem is tudtam volna, hiszen ez egy munkáltatói tájékoztatás volt – részletezte Veres Margit.

    Nem szólalt fel

    – Azt is terhemre rója a bíróság, hogy a képviselő-testületi ülésen, amikor a polgármester elmondta azokat a tényeket, körülményeket, ahogyan azt a bizonyos támogatási összeget kérte a város számára, hogy fejlődhessen tovább; a 12 perces tájékoztatóját követően megkérdezte, van-e valakinek kérdése, hozzászólása, egyéb javaslata, és senkinek sem volt, én pedig nem álltam föl és nem mondtam azt, hogy márpedig ez az összeg, annak ellenére, hogy az előterjesztő nevesítette a javaslatát, bármire fordítható. Furcsa, hogy semmilyen egyéb javaslat nem érkezik a pénz felhasználására, senki nem kérdez semmit, és ennek ellenére azt találják ki, hogy ilyen esetekben Magyarország minden jegyzőjének föl kellene állnia és jeleznie, hogy az összeg természetesen bármire költhető…

    Ez alapján ma Magyarországon minden jegyzőt felelősségre lehetne vonni, hiszen ezt a felszólalást nem szokták megtenni!”

    – mutatott rá a polgármester.

    „Családokat tettek tönkre”

    Hozzátette: minden képviselő ismeri a jogait és kötelezettségeit, illetve van felszólalási és döntési jogköre. E ponton megkérte hazánk összes jegyzőjét, hogy ha nem akarnak úgy járni, mint ő, akkor olyan előterjesztések tárgyalásakor, amikor forrásfelhasználásról van szó, álljanak fel és szóljanak, hogy ellentétben az előterjesztésben szereplő dolgokkal, az adott forrás bármire is költhető!

    – A bírósági döntéssel olyan családokat tettek tönkre, akiknek semmi köze a politikához; egy független polgármestert és egy gazdasági szakembert. Az a bűnünk, hogy megpróbáltunk Balmazújvárosért tenni, és a településünkön élőknek olyan körülményeket biztosítani, amit valóban megérdemelnek – mondta.

    Arra az újságírói kérdésre, hogy az akkori polgármestert, Tiba Istvánt felelősnek tartja-e, azt válaszolta, nem Tiba István a felelős, hanem azok, akik ezt a helyzetet előidézték. Arra kérdésre pedig, hogy lemond-e a polgármesteri tisztségéről, annyit válaszolt, ahogyan eddig is, ezután is betartja a jogszabályokat, eleget tesz törvényi kötelezettségeinek.

    SzT


    Választás lesz

    Veres Margit polgármester (a tájékoztató után, írásban) válaszolt arra irányuló kérdéseinkre, hogyan történik majd a városvezetés átadása, ki látja el ideiglenesen a feladatokat.

    Közlése szerint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény (MÖtv.) alapján az ítélet kézhezvételét követő 3 napon belül kell tájékoztatni a képviselő-testületet és a kormányhivatalt, ezt követően kezdődik a méltatlansági eljárás, mely szintén a MÖtv. szerint zajlik majd le.

    A feladatok átadása annyi idő alatt történik, amennyi szükséges, a képviselő-testület SZMSZ-e alapján a helyettesítés megoldott az alpolgármester útján.

    Polgármesterválasztásra is sor kerül, azt a Helyi Választási Bizottság tűzi ki a megüresedéstől számított 120 napon belül.


    [related-post post_id="3831031"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!