HAON Sziréna

2018.02.19. 14:28

Ha jogi segítség kell, akkor van hová fordulni

Hajdú-Bihar - Rászorultság esetén az állam megelőlegezi vagy megfizeti az ügyvéd díját.

Hajdú-Bihar - Rászorultság esetén az állam megelőlegezi vagy megfizeti az ügyvéd díját.

A törvényszéken induló polgári peres eljárásokban kötelező a jogi képviselet a peres felek részére ez év januárjától.

Persze lehet olyan személy, akinek nem jut pénz ügyvédre. Ő a már létező jogi segítségnyújtó irodákhoz fordulhat, kereshet szakembert. Érdeklődtünk a megyei kormányhivatalnál, hogy jelenleg miként működik a rendszer, és fel vannak-e készülve az esetlegesen megnövekvő ügyfélforgalomra.

A Kormányhivatal szervezetrendszerén belül 2004 óta van jelen a jogi segítségnyújtás és áldozatsegítés intézményrendszere, amely fennállása alatt – különösen az elmúlt években – jelentős változásokon esett át – kezdte válaszát a hivatal.

A jogi segítségnyújtás jog­intézménye azt a célt szolgálja, hogy amennyiben az ügyfél peres vagy peren kívüli ügyében szeretne ügyvéd segítségét igénybe venni, azonban anyagi helyzete egyébként ezt nem engedné meg (törvény szerinti rászorultsági kritériumoknak megfelel) úgy az állam engedélyezi és az ügyfél helyett – anyagi helyzetének megfelelően – megelőlegezi vagy megfizeti ennek díját.

Kérelem kell

A jogi segítségnyújtás, mint az állam által biztosított szolgáltatás 2004. évtől áll az ügyfelek rendelkezésére, 2017. január 1-jétől az ügyfelek a lakó és/vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal jár el.

A beadvány benyújtásában a járási hivatalok ügyintézői, ügyfélfogadási időben, a kérelem megfelelő kitöltésében is segítséget nyújtanak. A kérelem személyesen történő benyújtásakor lehetőség szerint azonnal, de legkésőbb 5 napon belül, az írásban benyújtott kérelem alapján pedig 15 napon belül döntés születik.

A járási hivatal engedélyezését követően az ügyfélnek megfelelő pártfogó ügyvéd kiválasztására az úgynevezett „jogi segítői névjegyzék” áll rendelkezésére, melyet a járási hivatalok munkatársaitól kap meg. A névjegyzék teljeskörűségét jelzi, hogy minden, az Igazságügyi Minisztériummal szerződésben álló jogi segítőt tartalmazza, illetve szakterületüket is megjelöli.

Sok a feladat

Hajdú-Bihar megyében jelenleg csaknem 50 jogi segítő (ügyvéd vagy ügyvédi iroda) látja el a jogi segítségnyújtással kapcsolatos feladatokat. Megyénkben évente körülbelül 1800 ügyfél jelentkezik ügyfélfogadási időben a feladatellátásunk során.

Azok, akik folyamatban lévő peres eljárásukban kérnek pártfogó ügyvédi képviseletet, hozzávetőleg 600-an voltak.

A jogi segítségnyújtás feladata jelentős számú és mennyiségű ügykezelést jelent mind a kormányhivatalok jogi segítségnyújtással foglalkozó ügyintézőinek, mind a területen dolgozó jogi segítőknek. A kollégák szakmai felkészültségüknek és a jelentős munkabírásuknak köszönhető, hogy az ügyfeleink jogaik és jogos érdekeinek igényérvényesítésének elősegítésére számíthatnak – ismerteti a kormányhivatal.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!