Gyárak Éjszakája

2019.11.16. 08:59

Pörgős volt az éjszaka a csapágyak között

A Modern Gyárak Éjszakáján idén is óriási érdeklődés mellett gördültek le a gyártósorról a csapágyak a Schaeffler debreceni gyárában. Már második alkalommal csatlakozott az FAG Magyarország Ipari Kft. ehhez a programhoz, hogy megmutassák, hogyan járulnak hozzá a jövő mobilitásához.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azért hozta létre három évvel ezelőtt a Modern Gyárak Éjszakája programsorozatot, hogy a hazai korszerű okos gyárak és nemzetközileg is versenyképes ipari üzemek bepillantást engedjenek mindennapi működésükbe. Ugyanis a negyedik ipari forradalom, azaz az Ipar4.0 vívmányai, a robotizált gyártórendszerek, az egymással „kommunikáló” gyártó-megmunkáló gépek egyre elterjedtebbek hazánkban is. A Schaeffler csoport a csúcsminőség, a kiemelkedő technológia és a kimagasló innovációs készségek zászlóshajója, így büszkén tárták ki Debrecenben is a kapuikat a látogatók előtt.

– Nagyon megtisztelő számunkra, hogy a vártnál is nagyobb érdeklődés övezte idén is ezt az estét – fejtette ki Szabó Péter, a Schaeffler csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója. – A negyedik ipari forradalom nem csupán egy technológiai kérdés, hanem egy igazi paradigmaváltást jelent az ipari vállalatok gyártási stratégiájában, ezt szerettük volna kézzelfogható közelségbe hozni az érdeklődők számára, és hogy átírjuk az iparról alkotott hagyományos elképzeléseket. Bíztunk abban is, hogy egy modern gyár meglátogatása működés közben kedvet csinálhat a szakmaválasztáshoz vagy egy új pálya kipróbálásához, a vállalkozókat pedig a korszerű technológiák bemutatásával fejlesztésekre ösztönözheti.

A Schaeffler az autóipar partnereként áttörő újításokkal és jövőbemutató technológiai fejlesztésekkel járul hozzá globálisan az ipar fejlődéséhez.

– Idén ünnepeltük fennállásunk 20-ik jubileumi évfordulóját. Januárban adtuk át a második gyárcsarnokunkat, melyben a modern kor legfejlettebb technológiáját és ergonómiai megoldásait alkalmazva elégítjük ki munkavállalóink és vevőink igényeit. Büszkék vagyunk arra, hogy modern és automatizált megoldásokkal dolgozunk, és az Ipar 4.0 szellemében elért és tervezett fejlesztéseinkre. A kúpgörgős csapágy gyártásának európai központja vagyunk, a csúcsminőség, a kiemelkedő technológia és a kimagasló innovációs készségek zászlóshajója, így a látogatók megismerkedhettek a vállalat minden területével.

Izgalmas technológiák

– Nagyon sokan jelentkeztek, nem is gondoltuk volna, hogy ennyire nagy lesz az érdeklődés, így több turnusban fogadtuk a látogatókat. A cégismertető után a szerszám előkészítésbe, karbantartásba, logisztikába, és magába a gyártás folyamatába is bepillantást nyertek a vendégek. Külön öröm számunkra, hogy minden korosztály képviseltette magát, a fiatalokon, végzős diákokon, álláskeresőkön kívül egész családok eljöttek, és kíváncsiak voltak az itteni körülményekre, lehetőségekre. Minden turnus végén ajándékokkal kedveskedtünk mindenkinek. Jövőre is biztosan csatlakozunk az eseményhez, és akkorra már az új gyártósorunk is teljes gőzzel működni fog. A korszerű termékek előállításához, a versenyképességünk növelésének érdekében innovatív, új gyártástechnológiát vezetünk be. Mivel az e-mobilitás, az elektromos autók megjelenésével egyre nagyobb az igény nem csak a kúpgörgős, hanem a golyóscsapágyak gyártására, ezért egy új gyártósor érkezik hozzánk. Ezzel újabb fontos lépést teszünk jövőnk hosszan tartó biztosításának irányába. Az eddigi, évi 24 millió darab csapágy gyártása 2024-re évi 30 millió darabra nő. Ez is a mottónkat tükrözi, miszerint a holnap mobilitását formáljuk. Teljes mértékben igazodunk a nemzetközi trendekhez, a világpiaci változásokhoz a Schaeffler stratégiai víziója szerint. Erről is meggyőződhettek a látogatók a Modern Gyárak Éjszakáján, valós környezetben ismerhették meg a „negyedik ipari forradalmat”.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!