HAON - PR cikk

2019.05.14. 15:48

Szaktudás és biztos jövőkép

Már három éve szervez az FAG Magyarország Ipari Kft. a Debreceni Egyetem Gépészmérnöki Karával közösen olyan szakestet, ahol a gépészmérnök hallgatók, oktatók, és a Schaefflernél dolgozó gépészek lazább, könnyedebb hangvételű programokon jobban megismerkedhetnek, összekovácsolódhatnak egymással.

Fotó: CSORSZ ROBERT Debrecen Solyom u. 129. +36304194854

A mai modern világban a vállalatok szerepvállalása elengedhetetlen a gyakorlati képzésben, és ebben jó példával jár élen az FAG Magyarország Ipari Kft., hiszen elsők között ismerték fel a duális képzésben rejlő lehetőségeket. A Schaeffler csoport a modern kor legfejlettebb technológiáját és ergonómiai megoldásait alkalmazva szolgálja ki munkavállalóinak és vevőinek igényeit. És hogy hogyan néz ki az ipar jövője a szemszögükből? Úgy, ahogy a mottójuk is mutatja: „A holnap mobilitását formáljuk!” Azonban a cégcsoport a jövő generációját is formálja, hiszen az egyik legfőbb célkitűzésük, hogy piacképes szaktudással rendelkező szakembereket képezzenek.

Ezért a régióban elsőként, 2014-ben lépett be a duális képzésbe a kecskeméti GAMF-al, majd 2015-ben a Debreceni Egyetem Műszaki Karával. Azóta is közös összefogásban munkálkodnak azon, hogy a munkaerőpiacra a legjobban képzett szakemberek kerüljenek ki. Nem véletlen, hogy az FAG mérnök kollégáinak nagy része is a Debreceni Egyetem Műszaki Karán oktató tanároknak köszönhetik tudásukat, amivel nap mint nap sikerül helyt állniuk a munka világában. A munkaerőpiacon nagy értéke van a debreceni mérnököknek, a cégek elismerik és megbecsülik az ott végzett szakembereket.

A duális képzésben résztvevő tanulók a vállalatok igényének összehangolásán és szoros együttműködésén alapuló, gyakorlatorientált képzési formában szerzik meg kimagasló tudásukat. Az elméleti ismereteket az egyetemen, a gyakorlati tudást pedig a szakképzettségüknek megfelelő partner cégeknél sajátítják el. A vállalat a felsőoktatási intézmény tananyagához szorosan illeszkedve, gyakorlati képzés keretében oktatják a hallgatókat, és ezzel fejlesztik a munkavállalói kompetenciáikat, a személyi kapcsolatokat és az együttműködést is. Az FAG részt vesz a tantervek szakmai kidolgozásában, illetve a diákokat segíti a szakdolgozat megírásában is, nem beszélve arról, hogy a hallgatókat ösztöndíjjal is támogatja. Itt a diákok megtanulják azt is, hogy hogyan kell csapatmunkában, projektszemléletben dolgozni, üzemi problémákra gyorsan reagálni, feladatokat kreatívan megoldani, továbbá gyakorlati jártasságot szereznek az anyag-, eszköz-, és technológiai ismeretekben. Ennek köszönhetően olyan vállalati gyakorlattal rendelkező szakember kap majd diplomát, aki jóval nagyobb eséllyel indul a munkaerőpiacon, és könnyedén tud azonosulni a vállalati kultúrával is. A végzett hallgatók az FAG Magyarország Ipari Kft.-nél el is helyezkedhetnek, így egy biztos háttérrel kezdhetik a „nagybetűs” életet.

A Schaeffler csoport célja nemcsak az, hogy kinevelje a saját munkavállalóikat, kiküszöbölje a szakember utánpótlás nehézségeit, hanem bővíti az egyetemek gyakorlati ismereteit, ezzel nő az oktatás színvonala és a mérnöki képzés elismertsége. Azonban a Debreceni Egyetem Műszaki Karán (gépészmérnök BSc és Msc, műszaki menedzser Msc, környezetmérnök Msc) kívül a Schaeffler a duális képzésben együttműködik a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karával (villamosmérnök Bsc), a kecskeméti Neumann János Egyetemmel (GAMF gépészmérnök Bsc), a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karával (vezetés és szervezés Msc) is. Így nem véletlen, hogy a 2014/2015-ös tanévben kettő, a 2018/2019-es tanévben pedig már 21 hallgató vesz részt a duális felsőfokú képzésükben. A Schaeffler diákjai folyamatosan megmérettetik magukat szakmai versenyeken, ahol kiemelkedő helyezéseket érnek el, így a tanulók mellett a képzést végző oktatókra is nagyon büszke a cég.

Ezen a hagyományteremtő szakesten természetesen nem a tanuláson, hanem a gépészmérnöki képzés népszerűsítésén, a csapatépítésen, a jóízű vacsorán, vidám programokon, a kötetlen, jó hangulatú hajnalig tartó bulin volt a hangsúly.

(hirdetés)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!