HAON - PR cikk

2013.08.12. 09:51

Az Alföldi Legendáriumról

Az Alföldi Legendárium Klaszter azt tűzte ki célul, hogy az Alföldön összegyűjti az ősi magyar mondákat és legendákat, melyek földrajzi értelemben Legendás Helyszíneket töltenek meg kulturális örökség alapú tartalommal.

Az Alföldi Legendárium Klaszter azt tűzte ki célul, hogy az Alföldön összegyűjti az ősi magyar mondákat és legendákat, melyek földrajzi értelemben Legendás Helyszíneket töltenek meg kulturális örökség alapú tartalommal. Ezt a tartalmat egészítjük ki a Legendás Helyszínekhez kapcsolódó helyi termékekkel és szolgáltatásokkal, amelyek minden esetben egy ősi receptúra alapján előállításra kerülő prémiumterméket, illetve a helyszínhez tartozó mondát vagy legendát alapul véve kialakításra kerülő szolgáltatáscsomagokat mutatnak be. A Legendárium Székelyföldről származik, ezért a Virágkarneválon a Szent Anna-tó legendát megelevenítve kívánjuk bemutatni azt a szövetséget, amit a Székelyföldön és az Alföldön fellelhető, - mára már nagyrészt feledésbe merült - mondák és legendák révén hoztunk létre a Visus Kulturális Egyesülettel. Az Alföldi- és a Székelyföldi Legendárium a Kárpát-medencei Legendárium létrehozásán munkálkodik, melynek alapjait-, valamint a megvalósításhoz szükséges irányelveket megszilárdítva közösen haladunk a célhoz vezető úton.

A Legendárium virágkocsi témája: a Szent Anna-tó legendája

Réges-régen élt ezen a vidéken két gazdag ember. Testvérek voltak, de folyton civakodtak egymással. Az egyiknek Büdöskőn volt a vára, a másiknak pedig azon a helyen, ahol ma a Szent Anna-tó található. Egyszer egy idegen úr utazott át a vidéken gyönyörű hatlovas hintaján, és megszállt pihenni Büdös vár uránál. Annak módfelett megtetszett az idegen hintaja, főként a lovai, s el is határozta, hogy bármi áron megszerzi a lovas hintót. Mivel a titokzatos idegen nem is akart hallani a vásárról, a gonosz várúr elhatározta, hogy elcsalja tőle a hintót. Kockázni kezdtek, s a várúr addig alattomoskodott, csalt, hogy elnyerte az idegen fogatát. Amint tervét megvalósította, máris áthajtott bátyjához kérkedni, hadd egye a másikat az irigység. Meg is jegyezte, foghegyről: nem hiszi, hogy a bátyja valaha is ilyen szép fogatra szert tudna tenni. Ez több volt, mint amit a fivér büszkesége elbírt! Azon nyomban fogadást ajánlott: egy napon belül szebb fogattal áll elő! A tét hatalmas volt: a vár és a hozzá tartozó birtokok. Öccse magabiztosan állta a fogadást, és gőgösen elhajtott. Elvakult bátyja ördögi ötletet agyalt ki: összeszedte a környék falvainak tizenkét legszebb szüzét, s azokat fogatta be hintajába. Felpattant a bakra, s mivel a törékeny vállú leányok nem bírták mozdítani a nehéz hintót, ostorával mérgesen közéjük csapott. Éppen a legszebbet találta el. Anna feljajdult, és átkot szórt a vár kegyetlen urára. Iszonyú dörgés, földindulás közepette a vár azon nyomban elsüllyedt urával együtt, helyén pedig egy szép tó keletkezett.

A szüzek hattyúkká változtak, a gonosz várúr pedig sárkánnyá. Anna pedig a tó védőszentjévé lett, és imája elpusztította a vizet háborgató hatalmas szörnyet. Egy másik legendatöredék szerint Anna a holdfényes éjszakákon ismét megjelenik a tó felett, majd újra eltűnik a habokban.

A Fórum Üzletház Nagypiac felőli bejáratánál eredeti magyar élelmiszereket- és készételeket kínálunk. A Cívis Delikát Kézműves Hajdúsági Ízek boltjának ünnepélyes megnyitója augusztus 19-én 11:00 órakor lesz. A Virágkarnevál alkalmából különleges ételekkel és fröccsterasszal készülünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!