HAON - Legfontosabb

2018.10.21. 10:35

Állatok vonultak a Kilenclyukú hídon

Hortobágy - Elérkezett a számadás ideje a pusztában; Szent Dömötör-napi behajtási ünnepet tartottak szombaton.

Hortobágy - Elérkezett a számadás ideje a pusztában; Szent Dömötör-napi behajtási ünnepet tartottak szombaton.

Az esemény a puszta falujának egyik leglátványosabb, legtöbb embert vonzó ünnepe, hiszen amellett, hogy a népművészeti termékeket felvonultató kirakodóvásár várta az érdeklődőket, a pásztorok jelképesen behajtották az állataikat a legelőről, mégpedig a Kilenclyukú hídon keresztül. A sort a rackák izgő-mozgó, gyorsan haladó csoportja vezette, majd a lóháton érkező, karikás ostoraikkal pattogtató csikósok következtek.

A szürkemarhákat jelképező hatökrös fogat éppen úgy elvonult a több ezres nézőközönség előtt, mint a hortobágyi ötös fogat, a kettes és egyes fogatok, illetve a nóniusztenyészet legszebbjei. A sort az alkalomra díszes ruházatukat magukra öltő pásztorok zárták. Az egész napos folklórprogramban felléptek a Hortobágy, illetve Debrecen hagyományőrző zenés, táncos és szórakoztató csoportjai.

Bodó Sándor államtitkár és országgyűlési képviselő megnyitóbeszédében méltatta a pásztorok fáradságos, izgalommal teli munkáját, és szólt a Hortobágy előtt álló, a turizmust segítő fejlődési lehetőségekről is.

Daruételek

A behajtási ünneppel együtt darunapot is rendeztek. Ebben a darujátszótér, darutúrák és darukonyha is szerepelt. Ez utóbbi lényege, hogy a résztvevőknek olyan előételt, főételt és desszertet kellett készíteni, ami legalább két darab darueledelt, tehát például halat, kukoricát, olívabogyót tartalmaz. Erre a versenyre 23-an neveztek.

KZS


A darukonyha legjobbjai

  • Előétel: Herperger Anita (zöldségraguval töltött arancini)
  • Főétel: Nagy Kinga Mária (darucsalogató pizzaszeletek)
  • Desszert: Zsom Éva Veronika (citromhabos máktorta)
  • Különdíj: Bodnár Dorina (lazacsteak)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!