HAON - Legfontosabb

2018.10.05. 19:51

A megszüntetés a cél

Szentpéterszeg - Nagyon fontos az országhatár menti települések együttműködése.

Szentpéterszeg - Nagyon fontos az országhatár menti települések együttműködése.

A testvértelepülések közötti kapcsolatok nem csak kulturális értelemben kifizetődőek, gazdasági vonatkozásaik is vannak.

– Ezeknek a kapcsolatoknak egyik lehetősége az, hogy uniós forrásból tudunk bizonyos költségeket fedezni. Múlt héten Szentjobbon voltunk egy szüreti rendezvényen, több mint 25 éves testvértelepülési kapcsolatunk vagyunk, nemcsak kulturális tekintetben, vannak gazdasági kapcsolatok is – mondta el a szentpéterszegi találkozó kapcsán Olajos Mihály polgármester.

A háromnapos rendezvényre, melynek egyik témája Együtt a jövőnkért az Európai Unió volt, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is ellátogatott.

– Fontos, hogy ne csak mi gondoljuk, hogy Európához tartozunk, hanem Európa is. Éppen itt a schengeni övezet kapcsán mondhatjuk azt, hogy Európa jelenleg éppen elválaszt bennünket, ezért folyamatosan szorgalmazzuk azt, hogy egyrészt Románia csatakozzon a schengeni övezethez, másrészt minél több határátkelőt nyissanak meg – nyilatkozta a közgyűlés elnöke.

Egy-egy ilyen találkozón egyfajta összegzésre is sor kerül, hiszen az európai uniós támogatásokból számos infrastrukturális, illetve humán erőforrást érintő projekt valósul meg. Szentpéterszeg tekintetében Pajna Zoltán kiemelte azt, hogy iparterület fejlesztésén dolgoznak, valamint az épülő autópálya is bizonyos lehetőségeket biztosít az itt élőknek.

– Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, akkor nagyon rossz szemmel néztek ránk, mikor azt mondtuk, hogy ez egy olyan vasút, ahol van első- és másodosztály. Néhány év tapasztalat után azt mondhatjuk, hogy nem egyforma a sebesség a tagállamokban. Valamennyiünknek az az érdeke, hogy eltüntessük azokat a fejletlenségeket és jövedelmi különbségeket, amik igazából szétválasztanak bennünket. Mondhatjuk, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk, de mi magunk is szeretnénk ezt úgy formálni, hogy az itt élők is érezzék, hogy ez a nagy intézményrendszer valóban értük van – fogalmazott.

Közösen tudnak lépni

Az elmúlt két évben a Hajdú-Bihar Megyei önkormányzat és a Bihor Megyei Tanács közösen dolgozik azon, hogy a virtuálissá tegye azt a határt, ami közöttük húzódik.

– Az egész határszakaszon a ROHU pályázatrendszerben magasan a Bihor-Hajdú-Bihar páros vezeti a nyertes projektek számát, ez azt jelenti, hogy a civil szerveződéseknek, az önkormányzatoknak, a megyei önkormányzatoknak sikerült olyan viszonyokat kialakítani, amelyek gyümölcsözőek. Ez annak köszönhető, hogy az emberek ismerik egymást, önkormányzati vezetők közösen tudnak lépni – hangsúlyozta Pásztor Sándor, a Bihor Megyei Tanács elnöke.

Az elnök elmondása szerint egy-egy ilyen rendezvényen – mint amilyen a szentpéterszegi találkozó is – semmi különleges dolog nem történik, egyszerűen visszatérnek az eredeti felépítéshez, és az egy mikrorégióba tartozó emberek megtalálják a kapcsolatot egymás között.

– Akár vallási, akár etnikai szempontból ez a „Biharország” egy nagy kavalkád, de ennek mindig a pozitív részeit kell látni, és azt kell elősegíteni, hogy ez a színes világ megmaradjon. Próbálunk olyan rendezvények megvalósításában segíteni, amik fenntarthatják ezt a sokszínűséget – vélekedik Pásztor Sándor.

- Kiss Dóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!