HAON - Legfontosabb

2018.09.17. 08:22

Más formára váltanák a tüzelőtámogatást

Hajdú-Bihar - Megyénk három polgármestere szerint a jövőben az áramszámlán keresztül kellene fűtéstámogatást adni.

Hajdú-Bihar - Megyénk három polgármestere szerint a jövőben az áramszámlán keresztül kellene fűtéstámogatást adni.

  • A nem gázzal, vagy távhővel fűtőknek járó állami tüzelőtámogatást ne természetben kelljen kiosztani, hanem készpénzben adhassák tovább a háztartásoknak – ezzel a kéréssel fordul a Belügyminisztériumhoz és a Miniszterelnökséghez a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.
  • A javaslat mintegy 800 ezer háztartást érint az országban és csaknem 9,6 milliárd forintot kellene kifizetni. A 12 ezer forint vissza nem térítendő fűtéstámogatást a gázzal és távhővel fűtők – számlájukon jóváírva – már megkapták, a többieknek vonatkozó kérvényüket október 15-éig kell leadni.
  • Az általunk megkérdezett polgármestereknek vannak érveik a javaslat mellett és ellen is, de legcélszerűbbnek a villamosenergia árának támogatását látnák.
  • A Belügyminisztériumhoz és a Miniszterelnökséghez fordul az 1700 önkormányzatot képviselő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) annak érdekében, hogy a nem gázzal, vagy távhővel fűtőknek járó állami tüzelőtámogatást ne természetben kelljen kiosztaniuk, hanem készpénzben adhassák tovább a háztartásoknak – mondta lapunknak Schmidt Jenő, a szervezet elnöke, Tab fideszes polgármestere. A kormány márciusban úgy döntött, hogy a szokottnál hidegebb tél miatt minden háztartásnak 12 ezer forint vissza nem térítendő fűtéstámogatást adnak. A gáznál és távhőnél melegedők a számlájukon jóváírva már megkapták ezt az összeget. A mással fűtők 12 ezer forint értékű tűzifát, palackos és tartályos PB-gázt, fűtőolajat, illetve pelletet/brikettet igényelhetnek az önkormányzatoktól. A vonatkozó kérvényt október 15-éig kell leadni.

    Nagy kereslet, magas ár

    A TÖOSZ számításai szerint utóbbi nagyjából 800 ezer háztartást érint az országban és csaknem 9,6 milliárd forintba kerülne, ha ki kellene fizetni. – Amennyiben ezt természetben osztanák ki az érintetteknek, október 15-e után hirtelen nagy mennyiségű tűzifát, szenet kellene vásárolniuk az önkormányzatoknak. Ennyi tüzelő azonban nincs raktáron az országban, így a nagy kereslet miatt minden bizonnyal felmenne az ára – érvelt Schmidt Jenő. Az önkormányzati szövetség elnöke szerint a nagyon drágán beszerzett szenet és fát – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – valószínűleg ki is kellene szállítani az érintetteknek, ami további költséggel járna. Erre az önkormányzatoknak sem embere, sem pénze nincs – jelentette ki.

    Egyszerűbb készpénzben

    Schmidt Jenő szerint arra végképp nem áll rendelkezésre helyhatósági kapacitás, hogy azoknak is természetben segítsenek, akik PB-palackkal, fűtőolajjal, pellettel fűtenek. Ráadásul a gázt, távhőt használók is pénzben kapták meg a támogatást.

    Ezért mindenkinek inkább adjuk oda ezt a 12 ezer forintot készpénzben és azt vegyenek érte, amit szeretnének. Ne rakjanak ránk olyan terhet, ami egy-két hónap alatt kivitelezhetetlen!"

    Schmidt Jenő végül úgy vélte, a kormánynak a jövőbeni esetleges hasonló rezsicsökkentéseket inkább a villamos energia árában kellene érvényesíteni, mert áram szinte mindenkinél van.

    A szociális tűzifával együtt

    A javaslatról megkérdeztük három hajdú-bihari polgármester véleményét. Először Tiszai Károllyal, Nagyrábé vezetőjével beszéltünk, aki úgy fogalmazott, hogy csak részben ért egyet a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének álláspontjával. Elmondta: a nagyrábéi házak több mint felébe elér a gázvezeték, vagyis náluk nagyjából 200 háztartás lehet jogosult a természetbeni fűtéstámogatásra. Szerinte a téli szociális tűzifa támogatás kiosztásakor az érintetetteknek igenis ki lehetne szállítani a most igényelt tüzelőanyagot.

    Saját magam ellen beszélek, mert ez valóban többletmunkát igényel, de meg kell oldania ezt az önkormányzatnak."

    Tiszai Károly hozzátette: abban egyetért Schmidt Jenővel, hogy amennyiben a jövőben is lesz ilyen rezsicsökkentés, azt a kormány az áram, esetleg a vezetékes víz árában adja át a lakosoknak.

    A gázszolgáltató segíthetne

    Orvos Mihály, Bagamér polgármestere szerint Schmidt Jenő készpénzes kifizetést kérő ötlete nagyon jó, ugyanis jelentősen egyszerűsítené az ő munkájukat. Azzal érvelt, hogy a legtöbbek által kért tűzifa ára már most is nagyon magas, egy köbmétert 18–24 ezer forintért lehet megvenni, azaz 12 ezerért még fél köbméternyit sem kapnának. Ráadásul kiszállításkor a kedvezményezettek egy részét valószínűleg nem találnák elsőre otthon, így néhány helyre többször vissza kellene menni.

    Szerinte a problémát viszonylag egyszerűen meg lehetne oldani. Amennyiben a gázszolgáltató megmondaná, hogy a több mint 760 bagaméri háztartásból hánnyal van jelenleg is élő szerződése, a maradéknak egyszerű lenne készpénzben fizetni. Ezt tisztázandó tájékoztatást kértek a cégtől, de még nem kaptak választ.

    – Mivel villany tényleg mindenütt, még a pajtákban is van, azzal a TÖOSZ javaslattal is egyetértek, hogy a jövőben az áramszámlában adjon az állam hasonló segítséget – fogalmazott Orvos Mihály.

    Ablakon kidobott pénz

    Karacs Imre, Sáp első embere arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lenne jó ezt a támogatást készpénzben odaadni, mert bizonyos emberek szinte biztos, hogy nem arra fordítanák, amire az állam szánja.

    Sápon az egész faluban van földgáz, de nem mindenki, talán a lakosság 90 százaléka kötött rá a fővezetékekre. A polgármester úgy vélte, biztos lesznek olyanok, akik majd annak ellenére kérik most a támogatást, hogy egyszer már a gázra megkapták. De az adóhivatal ezt majd ellenőrizni fogja – tette hozzá.

    – Le a kalappal a kormány szociálpolitikája előtt. Például elérték, hogy most már a gyerekek nem éheznek, óvodába, iskolába járnak. Amennyiben ezt a 12 ezer forintot nem csak úgy odaadnák, hanem például a villanyszámlában jóváírnák, nem lenne szükség nagyobb adminisztrációra és a feltöltőkártyás villanyórát használók, vagy az áramszolgáltatónak tartozók is jól járnának – érvelt Karacs Imre.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!