HAON lakóhelyem

2018.11.17. 13:13

Kórterem az oktatásért

Berettyóújfalu - Az iskola hosszú távú stratégiájában fontos helyet tölt be az egészségügyi szakképzés.

Berettyóújfalu - Az iskola hosszú távú stratégiájában fontos helyet tölt be az egészségügyi szakképzés.

Elkészült és fel is avatták a Berettyóújfalui SZC Arany János Gimnáziuma, Egészségügyi és Közgazdasági Szakgimnáziumának mintakórtermét. Ebben a szakképzéshez szükséges eszközpark is rendelkezésre áll. A nyitóünnepségen Mihucz Sándorné tagintézmény-vezető úgy fogalmazott: egészségügyi szakképzésünk fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett, felavathatjuk új mintakórtermünket.

– Iskolánkban mindig is nagy hangsúlyt fektettünk a gyakorlatorientált képzésre. Az egészségügyi szakgimnáziumban tanuló diákok szakmai gyakorlatukat évtizedek óta a Gróf Tisza István Kórházban töltik, a mentőápolók gyakorlati képzése pedig több éve az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetével együttműködve történik. A nappali és a felnőttoktatásban a növekvő tanulólétszámot és eszközállományt a két demonstrációs terem már nem tudta megfelelően kiszolgálni, ezért bővítésre volt szükség. Így alakították ki az egészségügyi folyosót, amely három egészségügyi szaktantermet és a most átadott mintakórtermet foglalja magába.

Az iskola hosszú távú stratégiájában fontos helyet tölt be az egészségügyi szakképzés, amit egyrészt indokol a kórház és a mentőszolgálat felől érkező folyamatos, szakember-utánpótlási igény, másrészt ez a stratégia illeszkedik a város hosszú távú fejlesztési koncepciójához is, amely a „Berettyóújfalu – az egészséges város” nevet viseli, és amelynek gerincét a turisztikai és szabadidős szempontok mellett a gyógyászati fejlesztés jelenti.

A szakmai fogásokat

A fenntartó Berettyóújfalui Szakképzési Centrum maximális elvi és anyagi támogatást nyújt ehhez a munkához. Idén 8 millió forintot költött az intézmény különböző egészségügyi eszközökre, makettekre, szimulátorokra, amelyek remek lehetőséget biztosítanak a szemléltetésre, tapasztalásra, gyakorlásra. A tagintézmény-vezető kiemelte: a tavaly megfogalmazott gondolat, miszerint egy mintakórtermet is létesítsen az intézmény, azzal a céllal valósult meg, hogy a tanulók az alapvető szakmai fogásokat biztonságos, kockázatmentes körülmények között sajátíthassák el, és úgy kezdjék meg külső szakmai gyakorlatukat, hogy megfelelő és magabiztos alapokkal rendelkeznek.

Segítse a sportot is

Az intézmény folyamatos kapcsolatot tart a Gróf Tisza István Kórházzal, a környező szociális intézményekkel és az Országos Mentőszolgálattal, hogy elindulhassanak közvetlenül a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakképzések, illetve a már alkalmazásban állók továbbképzését kívánják ezzel segíteni.

Elhangzott: a felmerülő igények kielégítésére a közeljövőben a meglévő szakmák mellett a felnőttek számára mentésirányító és betegkísérő szakmát is kíván indítani az intézmény, melyhez a tárgyi és személyi feltételek már adottak. Az iskola sport ágazatban a 2016/2017-es tanévben indított először osztályt, ugyanis a célok között szerepel a városban és a környező településeken tevékenykedő sportegyesületekkel való együttműködés mélyítése is. A bővülő gyógyturizmus keltette munkaerőpiaci igények alapozhatják meg a regeneráló balneoterápiás masszőr, majd sportedző végzettséget adó szakgimnáziumi képzésben a létszám bővítését.

Az avatóünnepségen Tóthné Farkas Piroska, az intézmény egészségügyi tagozatának munkaközösség-vezetője szakmai előadásában szólt az új kórteremről és annak eszközparkjáról.

- Kogyilláné H. Szófia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!