HAON - Kultúra

2019.01.08. 14:30

Sokat ígérnek a patinás épületek

Bakonszeg - Két épületkomplexum felújításával is szolgálja a turizmust és a közösségi érdekeket a település önkormányzata.

Bakonszeg - Két épületkomplexum felújításával is szolgálja a turizmust és a közösségi érdekeket a település önkormányzata.

Az autópálya közelsége immár Bihart is könnyen, gyorsan és kényelmesen elérhetővé teszi sokaknak. Erre készülnek is a helyi önkormányzatok, így Bakonszeg, ahol két emblematikus épület is várja majd az irodalom, a kultúra és a népművészet iránt érdeklődőket. A Zsákával és Berettyóújfaluval létrehozott turisztikai célú épületmegújító konzorciumban Bakonszeg a Bessenyei-házat újítja fel. Ez – tájékoztat Gara Péter polgármester – nemcsak külső-belső rendbetételt jelent, hanem tartalommal is igyekeznek megtölteni a bihari remete egykori lakóházát.

– Rendbetettük a tetőt, a falszerkezetet, elektromos fűtése és hűtése lesz az épületnek, az udvaron felépítettünk egy filagóriát, ahol akár irodalomórákat is lehet tartani. Hátravan még a kerítés megépítése, az udvar rendezése, valamint az épület berendezése. Ez utóbbiak egy része interaktív lesz, továbbá kiállítjuk Bessenyei György eredeti öltözetének egy másolatát is – sorolta a polgármester, s rögtön rá is tért települése másik jelentős épületére, a Nadányi-kúriára.

– Korábban már megvásárolta az önkormányzat az épületet, és hamarosan felújítjuk. Az önkormányzatnak kiemelten fontos, hogy a Nadányi-kúria és a kéthektárnyi, arborétum jellegű parkja a település tulajdonában legyen, és közcélt szolgáljon. Az épületben már napjainkban is a falunk, a környék egykori mesterségeinek, háztartásainak használati tárgyait láthatják a látogatók, igaz, sajátosan egyedi elrendezésben. Ezeket az eszközöket egyébként a civil kezdeményezésre indított gyűjtés alkalmával adta össze a lakosság. A bemutató mellett közösségi rendezvényekre, konferenciákra használjuk a patinás épületet. Ennek soron következő felújítása folyamán az általános állagmegóvási munkák mellett el kell végezni az elektromos hálózat és a fűtés korszerűsítését.

A polgármester elmondta azt is, hogy a kúriához tartozó régi magtárépületet szálláshellyé szeretnék alakítani, továbbá abban helyet kaphat egy feldolgozóüzem is. Ez azonban már a kúria parkjához is kapcsolódhat, hiszen ott gyógynövénypark létrehozása szerepel az önkormányzat tervei között. Itt, amellett, hogy élőhelyükön és teljes valójukban be tudják mutatni a gyógynövényeket, akár szedhetnek is, a felhasználásukról is hallhatnak a vendégek. Továbbá egy olajsajtoló segítségével hozzájuthatnak olajukhoz.

- Kovács Zsolt -


Világosabbak lesznek az utcák

Egy berettyóújfalui társaság segítségével LED-fényűre cseréli a közvilágítás lámpáit a település önkormányzata. Az új világítást a tervek szerint május 1-jén üzemelik majd be. Gara Péter polgármester elmondta, hogy a LED-világítás nemcsak erősebb fényt ad, hanem a korábbinál lényegesen olcsóbban üzemeltethető. A világítás költségmegtakarításából fizetik majd vissza a beruházás költségét, a szerződés szerint 10 év alatt. A kifizetés azonban korábbi időpontban is megtörténhet. A település önkormányzata és a kivitelező társaság a szerződést megkötötte, a munkálatok elkezdődtek.


Megújul a tározóhoz vezető út

A külterületi utak fejlesztése is szerepel a település ez évi tervei között. Támogatásból felújítják a Bihartorda és Bakonszeg között lévő K11-es víztározóhoz vezető, körülbelül két kilométer hosszú utat. Az út a mezőgazdaságban dolgozók mellett a horgászoknak, valamint a madármegfigyelőknek is fontos.


Karbantartják a falu útjait

Jórészt saját erőből igyekszik felújítani, járhatóbbá tenni a település útjait az önkormányzat. A Bánát, a Széchenyi és a Piac utcán összesen egy kilométeres szakaszt kátyúztak ki. A csak útalappal ellátott utakat is karbantartják a közmunkások. Ők grédereznek, pótolják a köveket, a szegélyeket igazítják.


[related-post post_id="4099855"]

[related-post post_id="4097767"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!