2018.10.13. 15:11
Krumpli, bor és pálinka
Nyíradony - Szüreti Sokadalom és Murcis Krumpli Fesztivál várta a kikapcsolódni vágyókat.
Nyíradony - Szüreti Sokadalom és Murcis Krumpli Fesztivál várta a kikapcsolódni vágyókat.
A nyíradonyi ősz egyik legnépszerűbb eseménye a régi szüretek hangulatát felelevenítő szüreti felvonulás, melyen a szegények eledelének számító burgonyát ünneplik.
Fogatok is hirdették
Már kora reggel finom ételillat lengte be a piacteret, ugyanis 8 órakor elkezdődött a krumplis ételek főzőversenye, s ringbe szálltak a helyi termelők borai és pálinkái is. Volt lehetőség szőlődarálásra, préselésre, must kóstolására, íjászkodásra.
A gyerekek gokartozhattak, valamint a népi játszóház és utazó vidámpark játékait koptathatták. A színpadi programok indulása előtt a piactér szomszédságában lévő templom udvarán gyújtott 13 gyertyát a város vezetése az aradi vértanúk emlékére. Szikora József görögkatolikus iskolalelkész emlékező szavai után R. Kárpáti Péter, Lakatos Dóra és Kohautek Csaba színművészek műsora következett, melyet Tasó László országgyűlési képviselő beszéde zárt.
Míg sültek, főttek a ligetaljai ételkülönlegességek, 40 szebbnél szebb fogat és lovas indult útnak Nyíradony utcáin, hogy hirdessék a szüreti vigasságokat. Közben a színpadi programok is elkezdődtek: fellépett a Nárcisz és Babóca mazsorettcsoport, a Szent Mihály Óvoda ovisai, R. Kárpáti Péter és csapata interaktív gyerekműsorral és operett részletekkel is szórakoztatták a közönséget. Elhangzottak a köszöntő szavak is: Kondásné Erdei Mária polgármester és Tasó László országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke szólt a helyiek népes táborához.
Ezután a görögkatolikus Szikora József atya áldotta meg a betakarított terményeket s borokat. A Kispendely Néptáncegyüttes hagyományőrző produkciója nagy sikerét a Nyíradonyi Pávakör produkciója követte. Közben fonták a kosarakat, készültek tucatszámra a termésbábok, s a helyi termelők és vendégtelepülések kiállításában is gyönyörködhetett a publikum.
Krumplis finomságok
A rendezvény végén eredményt hirdettek lovasok és fogatosok, krumplis ételek, borok és pálinkák kategóriában. A Murcis Krumpli Fesztivál győztes habart krumplilevesét a Nyíradonyi Önkormányzat képviseletében Mezei Attila főzte, a második fogások és desszertek közül az első díjazott a Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola különleges étele lett: „Paptagi libasült a nemzet krumplijával és adonyi krumplis csoda”.
TCS
Helyezések
A fesztiválon több versenyszámban is megmérethették magukat a látogatók.
Győztes levesek: I. Habart krumplileves – Nyíradony Város Önkormányzata; II. Röszti Puffancs – Érmihályfalva; III. Fülöpi borzaska – Fülöp; különdíj: Tűzön készült magyaros krumplileves – Nyíradonyi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ
Győztes egyéb finomságok: I. Paptagi libasült a nemzet krumplijával, adonyi krumplis csoda – nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola; II. Iskei szegényleves – Iske; III. Lebbencsleves – Nagyné Piroska; különdíjak: Érkeserű, Fülöpi Önkormányzat
Győztes lovasok, fogatosok: I. Füzesi Pál – hintó, II. Illés Ibolya – hintó, III. Budaházi Gyula – hintó; I. Faragó Imre – fogat, II. Hebo Attila – fogat, III. Kékesi Zoltán – fogat, különdíj: Szilágyi Róbert – fogat, Terdik Attila – fogat; Legszebb hátas-díj: Mosek Anikó
Győztesek pálinkák: I. Urbánkó József vegyes pálinkája, II. Mezei Attila barackpálinkája, III. Ignácz család meggypálinkája, különdíj: Molnár László mézes almás pálinkája, Árva András málnapálinkája
Győztes borok: I. Hegedűs Attila generosa bora, II. Obsitos András szilvabora, III. Erdei Györgyné háztáji vörös bora, különdíj: Hegedűs Attila szürkebarát bora, Obsitos András Bianca bora
Tejföllel habart krumplileves recept
Hozzávalók 4 adaghoz:
8 db burgonya, 2 ek sertészsír, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl 20 %-os tejföl, 0.5 l tej, 1 tk ecet, 2 ek finomliszt, fűszerpaprika, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű és só ízlés szerint, 4 db babérlevél,1 l víz
Elkészítés:
A megpucolt, kockára vágott burgonyát odatesszük főni a babérlevéllel együtt annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
Mikor felforr, sózzuk ízlés szerint. Majd a tört fokhagymát hozzáadjuk.
Fél óra főzés után a zsírban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a lisztet, 2 perces pirítás után félrehúzzuk, megszórjuk a pirospaprikával, és gyorsan felöntjük 1 pohárnyi vízzel. A krumplihoz öntjük, jól elkeverjük. Befűszerezzük a kakukkfűvel, bazsalikommal.
A habarást is elkészítjük: A tejfölt egy tálban a tejjel simára keverjük, beletesszük az ecetet, és ezt is a leveshez öntjük. Borsikafűvel ízesítjük. Jól összeforraljuk, végül tálaljuk. Jó étvágyat!