HAON - Kultúra

2018.10.07. 12:30

Bikamustrán jártunk a Hortobágyon

Hortobágy - A jövőben több tenyésztőhöz juthatnak minőségi magyar szürke tenyészbikák.

Hortobágy - A jövőben több tenyésztőhöz juthatnak minőségi magyar szürke tenyészbikák.

A továbbtenyésztésre, szaporításra nevelt hazai magyar szürke marha tenyészbika-állomány "prémium minőségét" mutatták be a tenyésztőknek, az érdeklődőknek szombaton a hortobágyi pusztai állatparkban. Az itt felvonultatott, számmal megjelölt, de névvel még nem rendelkező állatok ekkorra már túl voltak egy értékelésen. Ezt a tenyésztési helyükön végeztek el a szakemberek, így a hortobágyi eseményre már tényleg csak a legjobb tenyészbika-jelölt szürke marhák kerültek.

Bemutató és árverés

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft.-nek és a Magyar Szürke Marhát Tenyésztők Egyesületének közös, immár huszonkettedik alkalommal megrendezett eseményére szerte a Kárpát-medencéből érkeztek tenyésztők, érdeklődők. A 2016-ban született, az ivarérettség küszöbén lévő bikákat egyenként mutatták be. A küllemi jellemzők mellett a viselkedésbeli tulajdonságaikat is ismertették a bemutatón.

Fotók: Kovács Péter

– A tenyésztők egyesülete törekvése, hogy több bikát helyezzenek ki a tenyésztőkhöz, és újdonság, hogy a tenyészállatokat ingyen biztosítják. Így a kis tehénlétszámmal rendelkezők is minőségi tenyészbikákhoz juthatnak, javítva ezzel a fajta tenyésztési minőségét – válaszolta a Napló kérdésére Medgyesi Gergely, a génmegőrző kft. vezetője.

A tenyészbika-jelöltek bemutatása mellett megrendezték az ugyancsak hagyományos tenyészbika árverést is. Ezen a génmegőrzőben már utódokkal rendelkező, 8-9 éves, de még éveken át szaporodóképes magyar szürke bikákat adták el.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!