HAON - Kultúra

2018.07.15. 13:46

Lengyel ízeket kóstoltunk a bajomi falunapon

Biharnagybajom - Több ezren gyűltek össze a sportpályán szombaton; Biharnagybajom napja kínált változatos programokat.

Biharnagybajom - Több ezren gyűltek össze a sportpályán szombaton; Biharnagybajom napja kínált változatos programokat.

Hagyomány a mintegy háromezer lakosú, nagymúltú sárréti településen, hogy július közepén tartja a falunapot. A tradíciók közé tartozik a helyszín, a sportpálya, illetve az is, hogy meghívják a környező helységeket, valamint a testvértelepüléseket is. Utóbbiak közül itt volt a Somogy megyei Kisbajom, valamint a lengyel Gmina Krasnik, utóbbival három éve írták alá a partnerségi kapcsolatról szóló dokumentumot.

Egy ciklusban csak egyszer

– Minden évben igyekszünk új dolgokkal előállni Biharnagybajom napján. Az esemény megnyitója is ilyen volt, rövid köszöntők hangzottak el, és igyekeztünk mihamarabb átadni a "terepet" a fellépő csoportoknak, a szórakozásnak. A programsor középpontjában az ebben az esztendőben 140 éves önkéntes tűzoltó egyesületünk megünneplése áll. A jubileum alkalmából az önkormányzat szalagot kötött az egyesület zászlajára – mondta Szító Sándor polgármester, akitől megtudtuk azt is, hogy a falunapi események már péntek délután elkezdődtek az ünnepi képviselő-testületi üléssel, ahol átadták az önkormányzat elismeréseit. A díjaknak különös rangot ad az a tény, hogy ezeket az elismeréseket egy önkormányzati ciklus alatt csak egyetlen egy alkalommal lehet odaítélni.

Fotó: Kovács Zsolt

Málna, szeder, hajdina, köles

Hagyomány a falunapon, hogy a Biharnagybajom távol került lakosait erre az alkalomra is haza hívja a település vezetése. Gyügyei Katalin szervezőtől tudjuk, hogy a szombati napra mintegy hatvanan fogadták el a meghívást.

Ezúttal is volt osztálytalálkozó a falunapon. Az általános iskolában tíz, tizenöt, húsz, huszonöt... ötvenöt éve végzettek jöttek el az alkalomra. Ez utóbbiak közöttük volt Darabos János és Láposi Zoltán is, akik osztályfőnökükkel, Nemes Istvánnal beszélgettek kedélyesen.

Természetesen nem hiányozhattak az eseményről a helyi nyugdíjas klub tagjai sem. Ők ugyancsak közös főzéssel múlatták az időt délelőtt. – Harmincketten jöttünk ki és Schubert László főszakács irányításával gulyáslevest és sült tarját készítünk – mondta Máté Zoltán Lászlóné, a klub vezetője. Hozzátetet, hogy mint általában a település ünnepein mindig, ezúttal is készültek műsorral. Énekelnek és táncolnak délután a színpadon.

A falunap különleges színfoltja volt a Gmina Krasnik testvértelepülésről érkezettek ételkóstolója. Csodálatosan édes és nagyszemű málnát és szedret kínáltak kis tálkákban, kölessel és hajdinával töltött tészták kellették magukat a tányérokon, főfogásnak pedig az alföldi hagyományoktól teljesen eltérő fűszerezésű krumplis hússal vendégelték meg az érdeklődőket. Persze a lengyel rövid italok sem hiányoztak a kínálatból.

A nap folyamán az esemény főszereplői, a tűzoltók bemutatót tartottak, Szűcs Péter, Biharnagybajomból származó újságíró bajomiakat ábrázoló fotóiból nyílt szabadtéri tárlat, felléptek a helyi és a környékbeli hagyományőrző- és kulturális csoportok, volt súlyemelő- és biciklis ügyességi bemutató. Este pedig mintegy háromezer ember előtt a Republic együttes adott kétórás koncertet. Az eseményt a hajnalba nyúló gyepi bál zárta.

- Kovács Zsolt -


Elismerést kaptak

Biharnagybajom Díszpolgár:

Imre Lajosné, nyugalmazott óvodavezető

Biharnagybajomért Emlékérem:

Biharnagybajomi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

néhai Darabos Imre

Biharnagybajom Közszolgálatáért emlékérmet és oklevelet:

Agócs Miklósné köztisztviselő

Nagy Sándorné ápolónő

Biharnagybajom Sportjáért elismerő díj és oklevél:

Földi József súlyemelő edző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!