HAON - Kultúra

2018.06.02. 17:05

Mehet ponty és harcsa is a tiszafüredi halászlébe

Tiszafüred - Egy éve annak, hogy a Hungarikum Bizottság felvette a hungarikumok közé a tiszai halászlevet.

Tiszafüred - Egy éve annak, hogy a Hungarikum Bizottság felvette a hungarikumok közé a tiszai halászlevet.

A Tisza menti ősi halászkultúrát alapanyagaiban őrző étel igen népszerű a hazai és a külföldi turisták körében is.

A tiszait passzírozzák

Tiszafüredi kezdeményezésre tavaly áprilisban került fel a tiszai halászlé a hungarikumok közé. Minden halászlé alapja a jó minőségű hal, a hagyma és a paprika, de mi különbözteti meg őket? Mitől más a tiszai a bajai halászlétől?

– Az egyik legnagyobb különbség a tiszai és a bajai halászlé között, hogy a tiszait passzírozzák – ismertette Ábrahám Tamás a tiszaörvényi Hableány Hotel tulajdonosa. Hozzátette, hogy tájegységenként változó halászlé készítési megoldások léteznek, például a bajaira jellemző a gyufa- vagy lebbencstésztás változat.

Szintén a passzírozást emelte ki Péter Ferenc a Tisza Balneum Hotel séfe is. Megtudtuk tőle, hogy először az alaplét kell elkészíteni.

– Vöröshagymát bőven összevágunk, majd zsíron megpirítjuk a szeletelt zöldpaprikával. A tisztított halcsontokat – ami lehet ponty vagy harcsa – hozzáadjuk, pároljuk és felengedjük vízzel, ha a habja feljött, kiváló minőségű fűszerpaprikával megszórjuk, hogy kioldódjon a paprika színe – részletezte Péter Ferenc. Ezután következik a passzírozás, majd a kész passzírozott lébe főzik bele a filézett haldarabokat. Egy jó tiszai halászléhez szükséges 3-4 óra, mire elkészül. Természetesen bográcsban és fa tűzön főzve az igazi. Forrón, friss kenyérrel és csípős paprikával tálalják.

A hal körül forog minden

A tiszai halászlé nemcsak a Tisza menti halászkultúra és gasztronómia szerves része, hanem turistacsalogató különlegesség is. A korábban említetteken kívül híres a halászlevéről a Poroszló és Tiszafüred között található Fehér Amúr Halászcsárda és a Tiszacsegei Halászcsárda is.

A tiszai halászlé hungarikumok közé emelése és annak sajtóvisszhangja tovább növelte a Tisza-menti települések utáni érdeklődést. Ez nemcsak a turizmusnak jelenthet egy újabb lendületet, hanem a hazánkban egyre népszerűbb halfogyasztásra is pozitív hatással van.

Természetesen a Hungarikum Bizottság döntése előtt is rengeteg rendezvény szólt a halakról és a halfogyasztásról. A Tiszacsegei Halászlé Fesztivál azon rendezvények egyike, amely a halászlé hagyományainak bemutatását és népszerűsítését tűzte ki céljául. A tavalyi évben közel 2 tonna halból főztek halászlevet a fesztivál látogatói számára.

Szintén a hal körül forog minden az idén 40. születésnapját ünneplő Tiszafüredi Halasnapokon. A három napos rendezvényen a halételeké és természetesen a tiszai halászléé a főszerep. 2018 januárjában a Hungarikum Bizottság elismerő díjat és oklevelet adott át a Tisza-tó fővárosának mint a tiszai halászlé felterjesztője.

- Bekecs Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!