HAON - Kultúra

2018.02.11. 08:40

A háromnevű katolikus ünnep Nyíracsádon

Nyíracsád - Gyertyát kaptak ajándékba a nyíracsádi diákok az ünnepnap emlékére.

Nyíracsád - Gyertyát kaptak ajándékba a nyíracsádi diákok az ünnepnap emlékére.

Gyertyaszentelő boldogasszony ünnepén szent liturgiával indult a nap a nyírségi település Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskolájában.

A görögkatolikus templomban Tóth Elek parókus, iskolalelkész a diákok nyelvén beszélt a nap háromféle elnevezéséről, majd megszentelte az ünnepet jelképező gyertyákat is. A szent liturgia miroválással zárult, majd minden tanuló egy-egy szentelt gyertyát kapott a nap emlékére.

A háromnevű ünnep

Február 2-a háromnevű jeles nap a görögkatolikus egyházban: a bemutatás, a találkozás és a gyertyaszentelő boldog­asszony ünnepe. Tóth Elek parókus a következőképpen magyarázta a diákoknak a három elnevezés eredetét: – Február 2-án vitte el Mária és József a 40 napos Jézust a templomba, hogy bemutassa és felajánlja őt Istennek, mint elsőszülött fiúgyermeket. Abban a jeruzsálemi templomban két nagyon idős ember imádkozott ekkor: Simeon és Anna. Ők azt a sugallatot kapták, hogy addig nem halhatnak meg, amíg nem találkoznak a megváltóval, a megtestesült Istennel. Mikor Mária karján meglátták Jézust, megérezték, hogy ő az, akire vártak. Innen a találkozás elnevezés. Talán a gyertyaszentelő boldogasszony a legismertebb neve az ünnepnek.

Gyertyaszentelő azért, mert az emberek gyertyát szenteltek annak örömére, hogy Jézus világosságot hozott közénk. És azért boldog­asszony, mert Mária volt az, aki bemutatta és felajánlotta a gyermek Jézust Istennek. Jézus pedig a világosság, ami megmutatta az utat az emberek számára. Nekünk, embereknek az a feladatunk, hogy járjunk ezen az úton, és kövessük Jézus tanításait – fogalmazott a parókus.

HBN–Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!