360 fokos videó: Hajdúszoboszló különleges harangjai

Akt.:
360 fokos videó: Hajdúszoboszló különleges harangjai
© Fotó: Hajdu Ágnes
Hajdúszoboszló – Aki járt már a méltán híres hajdúszoboszlói strandon, biztosan találkozott a mellette elhelyezkedő Harangházzal. Ez az egyedi építmény 2000-ben került átadásra, Rácz Zoltán építész jóvoltából.

A haranggyűjtemény a város jeles szülöttének, Oborzil Edit iparművésznek és férje, Jeney Tibor nevéhez fűződik. Ők készítettek először alumíniumból harangokat, melyek sokkal gyorsabban és egyszerűbben készülnek el, mint acélból és bronzból alkotott elődjeik. Úgynevezett réselt eljárással munkálják meg őket, melynek lényege, hogy a harang köpenyébe réseket hasítanak. A rések helyzetétől és a harang nagyságától függ hangzásuk. A komplexumban csaknem 50 darab harang található, mind különböző.

A bejáratnál Kölcsey Ferenc nevét viselő harang fogadja a látogatót, híres epigrammájának három szava „világít” rajta: „Hass, alkoss, gyarapíts.”

A ház közepén található a világharang, amely a következő gondolatot fejezi ki: „A földön élő valamennyi ember összetartozik, és egymásra utalt.” A világharang fölötti tizenkét harangocska alkalmi harangjátékok céljait szolgálja. Belül, egy kis tóban tíz Szent István harang áll, a szent király intelmei latinul íródtak. A sokféle harang fölé az égboltot jelképező tetőt helyezték el, amelynek közepén a Nap található. A talpazat egyik fele terméskő, a másik mesterséges anyagból készült burkolat. Ez a kétféle anyag a jó és a rossz örök küzdelmét jelképezi.

A talapzatban Nagy Imre, népi iparművész által faragott oszlopok állnak. Mindegyikük a múltat, a magyar történelem legjelentősebb eseményeit mutatja meg. Mögöttük egy sima, faragatlan oszlop pedig az ismeretlen jövőt jelenti. A tetőzet alatt Galánffi András népművész faragott padjai állnak. Ezekre akár le is lehet ülni.

Nem mellékes megemlíteni, hogy a Harangház látogatása ingyenes, és bármikor megtekinthető. Ennek hátránya, hogy a biztonsági kamerák ellenére is található 1-2 graffiti a fehér falakon.

– Hajdu Ágnes / Hírek 360 –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!Hajdúszoboszló.
HAON.HU


hirdetés