Hajdúszoboszló hírei

2012.06.26. 07:19

Hét hajdú-bihari település hitel és tartozás nélkül

Hajdú-Bihar - "Egy fillér tartozásunk, hitelünk sincs, de mindent meg is teszünk azért, hogy ez így maradjon."

Hajdú-Bihar - "Egy fillér tartozásunk, hitelünk sincs, de mindent meg is teszünk azért, hogy ez így maradjon."

1,1 milliárd forintot kapott megyénk 68 települése az önhiki (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatnak járó támogatás) idei első ütemében. De, ma már inkább az a meglepő, ha valamelyik helység nem pályázik erre - Debrecenen kívül 13 ilyen város, falu van megyénkben. A támogatás első üteméből "kimaradtak" vezetőit kérdeztük az okokról. A "körtelefon" után azonban gyorsan kiderült, valójában csak hét településen nincs szükség plusz pénzre: Ártánd, Darvas, Furta, Hajdúdorog, Hajdúszoboszló, Nagyhegyes és Vekerd (Ebesen a polgármester úgy fogalmazott, nekik nem jár, de igény lenne rá).

Se hitel, se tartozás

- Egy fillér tartozásunk, hitelünk sincs, de mindent meg is teszünk azért, hogy ez így maradjon. A hivatal minimális létszámmal működik, s a képviselők és magam is csak tiszteletdíjat kapunk, fizetést nem - mondta a félezer lelket számláló Darvas polgármestere. Máté József csak attól tart, ha körjegyzőségbe kényszerülnek az megnöveli majd az eddig minimális szinten tartott költségeiket.

Furtán azonban épp a körjegyzőség hozott költségcsökkenést, évi 3,7 millió forintot. Ehhez adódik hozzá az az 5,5 millió amit a polgármester tiszteletdíján "spórolnak". - Az így megtakarított összeg már elegendő, hogy ne kelljen támogatást kérnünk. Pedig tavaly még 10 millió forintot önhikit kaptunk - tájékoztatott Krucsó Antal. - Sokan nem hiszik el, hogy ilyen gazdasági helyzetben is talpra lehet állni. Erre mi vagyunk a példa - tette hozzá a hitel és tartozás nélkül működő település vezetője. Pedig - mint megjegyezte - három helység összefogásában működő iskola és óvoda is van náluk, tehát akár lehetnének is nehéz helyzetben...

Az iskola gond lehet

Ezzel összecsengett, amit az ártándi Benkő Sándor mondott: nem értem miért ragaszkodnak egyes települések az oktatási intézményeikhez, amikor alig tudják azokat fenntartani. Nálunk a 70-es évek óta Biharkeresztesre járnak a gyerekek, így a falu sincs eladósodva. Persze ennek oka még a határ közelsége, és azok a cégek melyek nálunk fizetnek iparűzési adót - tette hozzá a településvezető. Megjegyezte, szerény léptékben, de fejlesztésekre is futja, jelenleg a Nagyváradot és Berettyóújfalut összekötő kerékpárút kapcsán valósul meg Ártándon 300 millió forintos beruházás.

Csige segítene

"Visszafogjuk az álmainkat" - summázta szűkszavúan az önhikiből való kimaradásukat Juhász István, a stabil költségvetésű Vekerd polgármestere. Nem volt azonban ilyen visszafogott Csige Tamás. - Aki rosszul gazdálkodik, annak jár. Én azt várom mikor fogják már egyszer azokat megjutalmazni akik jól gazdálkodnak - mondta Hajdúdorog első embere. A város egyike annak a háromnak (Nagyhegyessel és Hajdúszoboszlóval), ahol évek óta nincs hiány, pozitív a mérleg. - Nem kell ész nélkül költekezni, meg kell fogni minden forintot. Mondok egy példát, a gyerekek görkoripályát kértek. Nem csináltuk meg azonnal több tízmillióért, vártunk egy pályázatra, s töredékéből meglett. Kerítést bontott téglából építünk és a közalkalmazottaknak is csak 4 ezer forint cafetériát juttatunk, mert ennyire telik, de nem is kellett senkit elbocsátani. Én szívesen adok tanácsokat bárkinek, hogyan kell spórolni, hívjanak - ajánlkozott a szocilaista polgármester. (A 13 településből kettő polgármestere mszp-s, kettő fidesz támogatottságú, a többiek vagy függetlenek vagy civil szervezet által jelöltek.)

Árnyoldal

Mint említettük öt településen nem ilyen rózsás a helyzet, ők csak azért nem kaptak támogatást az első körben, mert a másodikban vagy a harmadikban, esetleg mindkettőben szeretnének kérni. Róluk a későbbiekben olvashatnak a Hajdú Online-on!

 

 

 

Kik miért nem kaptak önhikit az első ütemben?

1. Ártánd nem igényelt, nincs szükség rá

2. Bakonszeg következő ütemben igényel

3. Darvas nem igényelt, nincs szükség rá

4. Ebes nem igényelt, nem jogosult

5. Furta nem igényelt, nincs szükség rá

6. Görbeháza következő ütemben igényel

7. Hajdúdorog nem igényelt, nincs szükség rá

8. Hajdúszoboszló nem igényelt, nincs szükség rá

9. Kokad következő ütemben igényel

10. Konyár következő ütemben igényel

11. Nagyhegyes nem igényelt, nincs szükség rá

12. Nyírmártonfalva következő ütemben igényel

13. Vekerd nem igényelt, nincs szükség rá

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!