Felfüggesztett fogházbüntetést kapott a kisfiút elgázoló busz sofőrje

Akt.:
A baleset helyszínén
A baleset helyszínén - © Fotó: police.hu
Debrecen, Hajdúsámson – Bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében a Debreceni Járásbíróság azt a buszsofőrt, aki tavaly áprilisban elgázolt egy 10 éves kisfiút Hajdúsámsonban. A gyermek egy jármű takarásából rohant ki az útra, a sofőr pedig a megengedettnél gyorsabban haladt.

A bíróság B. Imrét 10 hónap fogházbüntetésre ítélte – egy év próbaidőre felfüggesztve -, egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint kötelezte 408 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

A Debreceni Járásbíróság elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint a vádlott 2017. április 13-án délután borult időben, nappali fényviszonyok mellett, egyenetlen, de száraz úttesten haladt az általa vezetett helyközi autóbusszal Debrecen felől Nyíradony irányába. A 471-es számú főút Hajdúsámsonon áthaladó szakaszán, az Árpád utcán feltorlódtak és lassan araszolgattak vele szemben a járművek. A vádlott 68 – 69 km/h sebességgel haladt, amikor a gyermek kiszaladt elé egy tehergépkocsi takarásából. A vádlott, hogy elkerülje a balesetet, erősen fékezett, de nem tudott megállni és elütötte a gyalogost. A sértett olyan súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, hogy a Kenézy Kórház Traumatológiai osztályán meghalt. A fiú életét – sérülései miatt – az időben érkező orvosi segítségnyújtás, az operáció és az intenzív terápia ellenére sem lehetett megmenteni.

A bíróság a tanúvallomásokra, a szakértői véleményekre és az okiratokra alapozta ítéletét. A tachográf alapján például egyértelműen meg lehetett állapítani az autóbusz sebességét, illetve azt, hogy a vádlott mikor és milyen távolságban kezdett el vészfékezni. Tóth Ildikó az indoklásban kiemelte: B. Imre nem tartotta be a KRESZ előírásait, hiszen 50 km/h helyett 68 – 69 km/h sebességgel közlekedett, a baleset alapvető oka azonban nem a vádlott szabályszegése volt. A bíró hozzátette: a gyermek sajnálatos módon szabálytalanul közlekedett, úgy rohant át a forgalmas úton, hogy nem nézett szét, nem győződött meg arról, van-e veszélyhelyzet, és figyelmetlenül lépett ki egy jármű takarásából. Bár a sofőr már a gázolás előtt 50 – 51 méterre vészfékezésbe kezdett, sebessége miatt azonban nem tudott időben megállni. Ha betartja az 50 km/h sebességet, akkor 40 – 47 méter alatt intenzív fékezéssel megállt volna a busz. A bíróság a sebesség túllépése miatt állapította meg a vádlott bűnösségét. Enyhítő körülményként vette figyelembe makulátlan előéletét, illetve azt, hogy alapvetően a kisfiú figyelmetlensége áll a tragédia hátterében. B. Imre egyébként 1984 óta rendelkezik gépjárművezetői engedéllyel. Az elmúlt években szabálysértési eljárás nem indult ellene, és a balesetet megelőzően buszsofőrként 1 millió kilométert vezetett balesetmentesen.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, az ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője azonban 3 nap gondolkodási időt kért.

– Debreceni Törvényszék –


A hétfői tárgyaláson
Debrecen - A büntetőügyben hétfőn lezajlott az első tárgyalás a Debreceni Járásbíróságon. Nem érzi felelősnek magát az a buszsofőr, aki áprilisban halálra gázolt egy 10 éves fiút Hajdúsámsonban – derült ki az első tárgyaláson. Ezen a vádlott nem tett vallomást, de kérdésekre válaszolt. A vádir...

Forrás: Tények
Debrecen, Hajdúsámson - Halálra gázolt egy 10 éves kisfiút egy menetrend szerinti busz Hajdúsámsonnál áprilisban. A mentők hiába vitték kórházba a gyereket, belehalt a sérüléseibe. Átrohant az úton, egy kamion mögül lépett ki, ekkor ütötte el a busz. Az ügyészség szerint a sofőr elkerülhette volna a...

Forrás: tenyek.hu
Debrecen, Hajdúsámson - "A sebességem miatt érzem magam felelősnek." Ezt mondta az a buszsofőr, aki tavasszal gázolt halálra egy tízéves kisfiút Hajdúsámsonban. A sofőr a megengedett ötven helyett legalább 65-70-nel ment. De a kisfiú is hibázott, mert egy kamion mögül lépett az útra. Az első tár...

Fotó: police.hu
Hajdúsámson - Valószínűleg nem megfelelő sebességgel közlekedett a gyereket elcsapó autóbusz. Életét vesztette az a 10 éves kisfiú akit súlyos, életveszélyes állapotban szállítottak a mentők a debreceni Kenézy-kórházba csütörtök délután miután Hajdúsámsonban, az Árpád úton elütötte egy autóbusz. ...Hajdúsámson.
HAON.HU


hirdetés