Csúnyán átverte ismerősét csak azért, hogy fogadhasson

Akt.:
Csúnyán átverte ismerősét csak azért, hogy fogadhasson
© Illusztráció: Pixabay
Hajdúnánás – A hajdúnánási rendőrök bíróság elé állítási javaslattal fejezték be a nyomozást a 28 éves gyanúsítottal szemben, aki elkérte ismerőse bankkártyájának adatait, majd azzal a tudta nélkül fogadásokat kötött.

A nyomozás adatai szerint egy nyírbogdányi férfi telefonjáról üzenetet küldött egy volt munkatársának, arra kérve, hogy adja meg részére a bankkártyájának az adatait. A 28 éves férfi azt mondta, hogy azért van szüksége a kártya adataira, mert korábban, amikor ismerőse kisegítette őt, akkor a számítógépe elmentette a bankkártya adatait, amelyeket törölni szeretne, de azt csak a kártya biztonsági kódjával tudja. Ezt követően a sértett megadta a nyírbogdányi lakosnak a biztonsági kódot. A feltételezett elkövető ekkor internetes fogadási oldalon a sértett tudta nélkül sportfogadásokat kötött. A rendőrségre érkező feljelentést követőn a nyomozók adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt elfogták K. Gergőt, akit előállították a Hajdúnánási Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták.

Az ellene információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a nyomozó hatóság a napokban lezárta, az ügyben keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal megküldték a járási ügyészség részére.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az ilyen jellegű bűncselekmény megelőzése érdekében az alábbiakat tanácsolja:

  • A bankkártya adatokat soha ne adjuk meg e-mailben, vagy más nem banki űrlapon keresztül!
  • A PIN-kódot úgy adja meg, hogy azt mások ne lássák!
  • Üzletekben, vendéglátóegységekben történő fizetésnél bankkártyáját ne adja át másnak!
  • Rendszeresen ellenőrizze a banki bizonylatokat, így időben észleli, ha valaki visszaélt kártyájával!
  • Amennyiben bankkártyával fizet, a vásárláskor kapott blokkot tegye el! Így össze tudja hasonlítani az összeget a tényleges levonásokkal!

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –Hajdúnánás.
HAON.HU


hirdetés