Izrael virágzó országgá vált

Akt.:
Konferenciával emlékeztek Izrael állam megalakulásának 70. évfordulójáról
Konferenciával emlékeztek Izrael állam megalakulásának 70. évfordulójáról - © Fotó: Matey István
Debrecen – „A zsidóság összefo­gá­sa és kitartása kellett ahhoz, hogy 70 évvel ezelőtt létrejöjjön Izrael.” Ezt Papp László, Debrecen polgármestere mondta, az Izrael 70 című tudományos konferencián, amelyet a Kölcsey Központban rendezett meg a Debreceni Egyetem (DE) május 15-én.

Kifejtette, a nyelv, a hagyományok és a kultúra mind hozzátartoznak egy nép identitásához, és tagjainak joguk is van ahhoz, hogy államiságban, önállóan éljenek. Izrael hazánk számára nagyon jó partner, a visegrádi országokkal pedig kiváló kapcsolatokat ápolnak. Debrecen élen jár abban, hogy a létrejött szövetségeket megtartsa, a zsidó kultúrát pedig támogassa. Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete elmondta: Izrael a végletek országa, hiszen a mostani ünneplések mellett vannak konfliktusok is, melyek mindig jelen voltak az állam életében.

iz-2Fotó: Matey István

– Ez azonban nem gátolta meg Izraelt abban, hogy egy virágzó ország legyen. Régen nálunk is meghatározó volt az élelmiszer- és pénzhiány, mindenből csak adagokat kaptak az emberek. Ennek ellenére ma rengeteg start-up vállalkozásunk van, a mérnökeink pedig arra törekszenek, hogy minél innovatívabb megoldásokat találjanak – fejtette ki. Hangsúlyozta, örül annak, hogy Debrecenben nem csak otthonra lelt az itt élő zsidóság, hanem támogatásra is.

Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese szerint Debrecen és Izrael nem csak kulturális kapcsolatokat ápolnak, hanem a repülőjáratok miatt közvetlen összeköttetésben is vannak. A Debreceni Egyetemen már több mint ezer izraeli hallgató lediplomázott.

BR


Megnyílt Izrael tiszteletbeli konzulátusa Debrecenben
Debrecen - A finn és az orosz konzulátusok mellett az izraeli immár a harmadik ilyen intézmény. Izrael és Magyarország kapcsolata soha nem volt még annyira jó és sokoldalú, mint napjainkban – mutatott rá Yossy Amrani, Izrael állam nagykövete a közel-keleti ország Piac utcai konzulátusának keddi m...Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés