Avar sírok kerültek elő Hajdúdorog határában

Akt.:
Avar sírok kerültek elő Hajdúdorog határában
© Fotók: Horváth Tamás
Hajúdorog – Hajdúböszörmény és Hajdúdorog határán áthaladó kábelfektetés során az árkot ásó markoló embercsontokat fordított ki a földből. A keskeny árokban három észak-déli tájolású sírt sikerült kibontani a régészeknek.

A sírokban csak néhány ékszer utalt az eltemetettek népcsoportjára, a legjellegzetesebb egy avar bronz övcsat. Az avarok a VII. században költöztek be a Kárpát-medencébe. Ők voltak azok, akik először tudták egy közös hatalom alatt egyesíteni a Kárpát-medencét, amit egészen a honfoglaló magyarok bejöveteléig uraltak.

av2

Fotó: Horváth Tamás

A megtalált temetkezések további érdekessége, hogy az egyik sírban két csontvázat – nagy valószínűséggel anyát és gyermekét – találták meg – tájékoztatott dr. Bálint Mariann, a Hajdúsági Múzeum régésze.

HBN


Tübingen - Jóval a modern ember ismert bevándorlása előtt is beáramlott egy rokon embercsoport Afrikából Európába egy német kutatócsoport genetikai vizsgálatai alapján. A délnyugat-németországi Ulm városától keletre, a Sváb-Alb-középhegység Hohlenstein-Stadel nevű barlangjában talált neandervölgyi combcsontból vett genetikai mintát elemezték a Max Planck Történelmi Intézet és a Tübingeni Egyetem tudósai - számolt be róla a Phys.org. ...0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

Hajdúböszörmény.
HAON.HU


hirdetés