Kuglóf a polgári konyhából

Hajdúböszörmény - A közelmúltbeli Kemencés Napon megtanultuk, hogyan süssünk kuglófot.

Hajdúböszörmény - A közelmúltbeli Kemencés Napon megtanultuk, hogyan süssünk kuglófot.

A Civilek a Lakóhelyért Egyesület Kemencés Napot és Kuglóffesztivált rendezett a Tájházakban – számoltunk be róla korábban.

Ahogyan dr. Nagy Imre elnök kifejtette, az egyesület nem kevesebbre vállalkozott, mint a táplálkozáskultúra hagyományainak ápolása, a magyar parasztság ősi ételeinek bemutatása. Ez leginkább a paraszti sütemények receptjeinek felkutatását és azok (tökéletesre fejlesztett) elkészítését jelenti, de kísérletezésre is jut idejük. Így történt ez a kuglóf esetében is, amely a nap egyik főszereplője volt.

Így készül hagyományos recept szerint.

Az egyesület szakmai alelnöke, Mirkóné Fehér Judit elmondta a Naplónak, hogy a kuglófsütés is úgy kezdődött, ahogyan az egyesületnél szokás: nyolcféle receptet összegyűjtöttek (sütőporos és élesztős kivitelben) majd a sütőasszonyok egyet-egyet hazavittek, s próbasütést végeztek.

A harmadik lett a legjobb

Három próbasütés után választottak ki egy receptet, s az élesztőnek szavaztak bizalmat. Így lett a kuglóf alapja egy vaníliás kalácstészta, amit a képeken látható módon nyújtottak ki. Két részre osztották a megkelt és kinyújtott kalácstésztát, majd az egyik felébe kakaót raktak. Miután mazsolát szórtak az egyik lapra, ráhelyezték a másikat, és együtt feltekerték. A két végét tojássárgával összeragasztották, így került a kuglófformába, s kelt tovább. A sütés végeztével megszületett a végeredmény.

Az egyesület száztíz összegyűjtött és kipróbált-bevált receptje közül már tizenöt kiérdemelte a HÍR védjegyet. Az elismerést (Hagyományok-Ízek Régiók védjegy) a Földművelésügyi Minisztérium adta.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!