Felhőtlen volt az öröm ez egykori diákok közt

Hajdúböszörmény - A valamikori böszörményi tanyasi iskolák egykori diákjai, tanárai gyűltek össze a Tájházakban.

Hajdúböszörmény - A valamikori böszörményi tanyasi iskolák egykori diákjai, tanárai gyűltek össze a Tájházakban.

A hétvégén megtartott eseményen kiderült, hogy egykoron tizennégy külterületi intézményben tanulhatták meg a nebulók a tudás alapjait. A jeles napon mintegy négyszáz egykori diák érezte úgy, hogy találkozni kell.

Répátzky Imréné Marika és segítői mindent megtettek azért, hogy az egybegyűltek jól érezzék magukat. A kitartó szervezőmunka meghozta a gyümölcsét: évtizedek óta nem látott társak ölelték keblükre egymást sírva-mosolyogva.

Életre szóló emlékek

Petrus István 1956–1962 között járt a Hatlyukúhidi iskolába. Négyen voltak testvérek, bár nem volt messze tőlük az iskola, de váltott lábbelivel jártak, mert egy mocsaras legelőn kellett átkelniük. Két testvérük ment el hamarabb reggelente, aztán visszajuttatták a csizmákat. – Nem volt könnyű időszak, mert első osztályos voltam, amikor meghalt az édesapám. A tanulás mellett keményen dolgozni kellett – fogalmazott István, aki a testvérei közül egyedül maradt Böszörményben.

Több évtizedes pályája

A Hajdúnánásról érkezett Tar József nagyon örült, hogy itt lehetett. 1954-ben mindössze fél esztendőt tanított a Cégényi úti iskolában, de ahogy fogalmazott, az az egész életét meghatározó időszak volt. Sok mindent megtapasztalt, s több évtizedes pályája során is időtálló tapasztalatokkal vértezték fel.

Az egész napos rendezvényen felelevenedtek a régi emlékek, ehhez nyújtott segítséget az egykori tanyasi iskolák fényképeiből készült kiállítás is.

- Gargya Imre -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!