állatvilág

2020.12.11. 18:27

Fontos a kutyák nevelési technikája

Manapság egy kutya magunkhoz vétele előtt is van lehetőség egyeztetni oktatóval.

Fotó: Kovács Borbála-archív

Tíz éve olyan csoportok vettek részt kutyakiképzési órákon, ahol majdnem mindegyik eb szájkosárban volt, hiszen csak akkor fordultak a gazdik segítségért, ha akkora volt a baj, amit már nem tudtak kezelni.

– Idővel egyre több kölyökcsoport indult, és szerencsére ez ma már teljesen átfordult. Akkor jelentkeznek a gazdák kutyaiskolába, ahogy hozzájuk kerül egy kölyök. Minden ember jól akarja kezelni a kedvencét, s ezt úgy hívják: kutyanevelés. Nem kell eljutni odáig, hogy feljelentsen a szomszéd az ugatás miatt, vagy bosszankodjunk a felásott kerten – mondta el a Napló érdeklődésére Nagy Annamária kutyaiskola-vezető. Fontos, hogy mi a gazdi célja, mert ahhoz kell keresni módszert és oktatási technikát. – Vannak iskolák, ahol a kutyát tanítják, és vannak, ahol a gazdát. Létezik bentlakásos képzés, ahol a tulajdonosnak nincs ideje, és szakember neveli az ebet. Azt gondolom, fontos, hogy életszerű szituációkra neveljük az embereket, olyan technikákat mutatva nekik, amelyeket később bárhol elő tudnak venni, ha kezelni szükséges a saját kutyájukat – emelte ki a kutyaiskola-vezető.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!