bajt okoz a penész

2020.12.11. 19:54

Figyeljünk, ha vizesedni kezdenek a falak

A túl sok pára és a szellőztetés hiánya vizesedő falakat, illetve a penész megjelenését eredményezi.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A megfelelő levegőminőség fenntartása otthonainkban télen fokozott figyelmet igényel. A fűtési szezonban sokaknak okozhat bosszúságot a falakon kicsapódó pára. Fontos azonban, hogy nemcsak a fűtőtestek, de mi magunk is sok párát juttatunk a levegőbe: mosott ruhák teregetésével, főzéssel és szimplán a lélegzéssel is. – Persze, a fűtés miatt meleg lesz odabent, és a pára nem tud máshol kicsapódni, csak a hideg falakon – nyilatkozta a Naplónak Szabó Béla mechatronikai technikus, páramentesítő szakértő.

Hozzátette, az egyik leghatékonyabb megoldás a falfűtéses rendszer beépítése, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a fűtött falú lakásban az ablakok fognak fokozottan párásodni, hiszen akkor az a felület lesz a leghidegebb pont. Ha már megtörtént a baj, és a falak vizesedésére leszünk figyelmesek, azonnal cselekednünk kell. A nedves felületeken ugyanis könnyen tenyészik a penész, amelytől a helyzet még rosszabb, hiszen az a nyirkos közegben kiválóan érzi magát, az egészségre pedig fokozottan veszélyes, és komoly felső légúti panaszokat okozhat.

– Valójában a páramentesítőben is az történik, mint a fűtetlen falak esetében. Van a készülékben egy hideg felület, amely alacsonyabb hőmérsékletű, mint a helyiség levegője, ezért oda csapódik ki a pára, így nyeli el azt – mondja Szabó Béla. – Felépítésüket tekintve a legtöbb páramentesítő készülék szinte egyforma, arra viszont figyelni kell, hogy megbízható márkát válasszunk, és nagy terekbe ne tegyünk kis készüléket, hiszen az nem fogja elérni a várt eredményt – fogalmazott. Hozzátette, a megelőzés érdekében mérjük a páratartalmat, amely egy 20-22 fokos lakásban 40-60 százalék között ideális, és ne feledkezzünk meg a rendszeres és alapos szellőztetésről sem.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!