igazi különlegesség

2020.08.16. 14:18

Nem mindennapi edzés : trambulinon égetik a kalóriát

A különleges edzésformán megjelenők életkora vegyes, ötven év felettiek is csatlakoznak.

Fotó: World Jumping-archív

Minden embernek – kortól függetlenül – fontos az, hogy sportoljon és mozogjon a mindennapokban. Nem csupán a fizikai egészségük megőrzése és fenntartása miatt elengedhetetlen, hanem mentális segítséget is nyújt a különféle testmozgást végzőknek.

Biztonságos és vidám

– A jumping ideális sport az alakformáláshoz, és számtalan előnyt rejt. Az egész szervezetre jótékony hatással van minden korosztály számára, amely fogyni, erősödni vagy esetleg izmosodni szeretne – válaszolta a Napló kérdésére Nagy Ramóna Viktória edző.

„A gyakorlatok lehetővé teszik, hogy több izomcsoportot is megmozgassunk, mint más fitnesztevékenységekkel.”

– Ez biztonságos és vidám csoportos mozgásforma, amely hatékonyan hat a fenék, a has, a derék, a csípő és a comb formálására – tette hozzá.

Ahhoz, hogy valaki ennyire energikus és intenzív sportot tartson mint edző, komoly állóképességre van szüksége. – Korábban versenyszerűen, több mint tíz évig akrobatikus rock ’n’ rolloztam, amit abba kellett hagynom modellkedés miatt – közölte Nagy Ramóna. – Kimentem külföldre, és nem találtam a helyem, képtelen voltam eldönteni azt, hogy mit kellene sportolnom – emlékezett vissza. – Az egyik családtagom ajánlotta, hogy próbáljam ki a jumpingot, majd a szüleim biztatására úgy éreztem, hogy ezt én is tudnám csinálni. Elvégeztem a tanfolyamot, és fokozatosan bővítettem az edzéseken a trambulinok számát – részletezte.

Mindent átmozgat

– A korosztály nagyon vegyes, de ha saccolnom kellene, akkor inkább a harmincasak vannak többségében az óráimon – osztotta meg az edző. – A vendégeim között megtalálható tizennégy éves is, de ötven év feletti is egyaránt. Egy edzés hatvanperces, és tizenöt perces blokkokra van felépítve az óra. Bemelegítéssel kezdünk, amit átmozgatás követ, a következő blokkok pedig intenzívebbek – részletezte. – Az erősítés és a nyújtás szerves részét képezi minden alkalomnak, az ugrálás maga nagyjából negyvenöt percet vesz igénybe. Edzettségi szinttől függ, hogy ki mennyire bírja az egy óra hosszát. Az elején mindig megállnak picit pihenni, azonban akik rendszeresen járnak, teljes erőbedobással csinálják végig az egészet – fűzte hozzá.

Fotó: World Jumping-archív

A siker receptje

Egy alkalommal huszonhárom résztvevő tud megjelenni az edzésen. – A jumping a komplex tartásnak is sokat segít, mivel a gyakorlatok alatt ki kell hogy húzzák magukat, a láb- és kartempónál is figyelni kell a helyes testtartásra – tájékoztatott Nagy Ramóna.

„A sikeres edzés receptje mindenképpen a kitartás és az akaraterő, mert ha ezek nincsenek meg, a testmozgás sem tud működni. Inspirációként minden alkalmat végigcsinálok a jelenlévőkkel, és nem vagyok egy csendes edző, ugrálás közben is kiabálok nekik, hogy húzzák a térdüket, és emeljék a karjukat”

– osztotta meg mosolyogva a fiatal lány. – Hétfőtől péntekig mindennap óráim vannak, de még így is minden alkalmat végigcsinálok a megjelentekkel, kivéve, ha fáj valamim – tette hozzá. Nagy Ramóna elmondta, hogy a jövőben is folytatni szeretné az edzéseket.

Erősítő alkalmakkal

– Tavaly nyáron bővítve lett a jumping egy erősítő órával, így ez a kettő tökéletesen kiegészíti egymást – mutatott rá. – A jumping kardió jellegű, amihez az erősítő alkalmak tökéletesen illenek. Gondolkodtam a férőhelyek további bővítésén, de úgy döntöttem: nem fogom megtenni, mert azt gondolom, komfortosabb, ha nem sűrűn, egymás mellett ugrálnak az emberek, hanem mindenkinek megvan a saját mozgástere – hangsúlyozta.

Mindenkinek szüksége van a testmozgásra

Szakemberek szerint egy embernek már kiskorától ajánlott elkezdeni valamilyen sportot, hiszen a rendszeres mozgás fizikai, mentális és lelki egészséget is nyújt. – Az általam tartott jumping és erősítő órák nem a megszokott mozgásforma élményét adják át a résztvevőknek – válaszolta Nagy Ramóna Viktória edző.

– Ami a legfontosabb, hogy az emberekben tomboló temérdek mennyiségű stressz a trambulinon ugrálva teljes egészében kiadható. Nem egy olyan vendégem volt már, aki úgy érkezett meg az óra elején, hogy a sírógörcs kerülgette azért, mert hosszú, fárasztó, stresszes napja volt, majd az edzés végén nyugodtan és felszabadultan ment haza – emelte ki. – A jumping amellett, hogy minden izomcsoportot átmozgat, ízületkímélő hatású. Nem terheli meg a testet, az izmokat, és az instabil felület miatt kímélve van a gerinc is, így sok olyan ember is rendszeres látogatója az óráimnak, aki valamilyen korábbi sérülése miatt más sportot nem tud folytatni – közölte.

Örömteli egészség

Az egészség megőrzésében fontos szerepet játszik a sportolás. Az aktív testmozgás serkenti az agyat, elősegíti az emésztést, fejleszti a különböző izomcsoportokat, segít levezetni a stresszt, és mentális kikapcsolódást nyújt. – Azt gondolom, hogy mindenféle kifogás, mint a „nincs rá időm a munka vagy a gyerekek miatt” háttérbe szorítható, és minden hétből lecsíphető akár csak egypár óra is annak érdekében, hogy mozgásban maradjunk – mondta az edző.

– A gyerekek számára kiemelt fontossággal bírnak az órák, hiszen fizikailag elfáradnak, jobban alszanak, mentálisan feltöltődnek, boldogabbaknak érzik magukat utána. A fejlődésükben is nagy szerepet játszik a megfelelő gyakorlatok elvégzése, illetve megelőzi azt a problémát, ami manapság egyre nagyobb bonyodalmakat okoz, az elhízást – folytatta. – A mozgás nélküli élet nemcsak a pluszkilókhoz járul hozzá, de az ebből adódó későbbi egészségügyi gondokhoz is, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség és ízületi panaszok. Sosem késő elkezdeni, és mindig lehet változtatni – tette hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!