Gazdaság

2018.07.30. 13:27

Visszaálltak a normál „patavágásba”

Hortobágy, Debrecen - Több ló elhullása után most folyamatosan születnek a csikók.

Hortobágy, Debrecen - Több ló elhullása után most folyamatosan születnek a csikók.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy az elmúlt időszakban a korábbiakhoz képest több Przsevalszkij-ló pusztult el a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz (HNP) tartozó, vadlórezervátumként is ismert Pentezugban. Érdeklődésünkre a HNP Igazgatóságánál megerősítették a hírt, de aggodalomra nem látnak okot.

„A 2018. év elején az átlagosnál magasabb arányú volt az elhullás a Pentezugban lévő Przsevalszkijló-állományban, de az elhullás intenzitása már visszaállt a szokásos mértékre. Szakértők szerint az elhullások több ökológiai és viselkedéstani tényező egymást erősítő hatásaira vezethetők vissza. Az események egyértelműen nem befolyásolják a vadló projektet. Az elhullási »hullám« lezajlott, a szaporodási időszak megkezdődött, folyamatosan születnek az egészséges csikók. Mindemellett arra törekszünk, hogy a terület eltartóképességének megfelelő létszámú állományt tartsunk a projektterületen” – közölte az igazgatóság.

Saját fenntartásban

Korábbi cikkeink („Egy új marhafajta jött létre a pusztán”, április 3.; illetve „Az egész világon kevés van belőlük, de a magyar pusztán jól érzik magukat”, március 14.) nyomán történt olvasói érdeklődés alapján a vadlovak és tulkok állományának pénzügyi fenntartásáról is érdeklődtünk. A válasz szerint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága jelenleg a saját bevételeiből finanszírozza a projekt teljes költségigényét, melyhez többletforrást nem kap. Ez a HNPI költségvetésének nem számottevő hányada.

HBN


[related-post post_id="3797124"]

[related-post post_id="3913668"]

[related-post post_id="3924341"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!