Gazdaság

2018.07.17. 13:40

Félezer embernek ad majd munkát a Krones

Debrecen - Megkezdődött a Debrecentől délre található Déli Ipari Park első gyárának az építése.

Debrecen - Megkezdődött a Debrecentől délre található Déli Ipari Park első gyárának az építése.

Hatalmas, 40 ezer négyzetméteres üzemet épít a megyeszékhely déli határában, a most kialakuló Déli Ipari Parkban a német Krones cég.

A helyszínen kedden tartott projektindító rendezvényen kiderült, hogy a gépeket és berendezéseket előállító gyárat 15 milliárd forintos beruházással hozzák létre, melyhez a magyar állam 5 és fél milliárd forintos támogatást biztosít. A csaknem 500 embert foglalkoztató üzemből az első késztermékek a tervek szerint jövő tavasszal kerülnek ki.

Európában a második

Pascal Männche, a Krones Hungary Kft. ügyvezetője beszédében kiemelte, Európában ez lesz az első Németországon kívüli üzemük. Elsősorban a jó infrastruktúra, például az autópálya, a vasúti terminál, a repülőtér közelsége és a szakképzett munkaerő megléte miatt döntöttek debreceni beruházás mellett.

Ralf Goldbrunner, a Krones AG végrehajtó tanácsának képviselője, a divízió vezetője arról beszélt, hogy a Krones AG termékeivel szinte minden ember naponta találkozik, ugyanis minden negyedik palackot a világon az ő gépeiken töltenek tele. Az 1950-ben alapított, a tőzsdén is jegyzett cég 90 leányvállalattal rendelkezik világszinten. Munkatársaik száma eléri a 16 ezret. Hangsúlyozta, hogy Debrecenben minőségi munkakörnyezetet teremtenek, a dolgozók méltányos juttatásokat kapnak majd.

Új gazdasági övezet

– Ez az alapkőletétel történelmi jelentőségű, hiszen most kezdődik meg az első gyár építése a déli ipari övezetben – jelentette ki Papp László, Debrecen polgármestere. Elmondta: jól haladnak a terület fejlesztésével, a közművek és a belső úthálózat kiépítésére 8 milliárd forintot fordítanak.

– Debrecenben ipari, gazdasági forradalom zajlik. Az Új Főnix Terv meghirdetése óta 26 beruházás indult el a városban, melyek keretében 160 milliárd forintnyi tőke érkezik és több mint 5 ezer új munkahely jön létre – összegezte Papp László. – Sikeres és erős gazdaság nélkül nincs erős régióközpont, nincs léptékváltásra képes város, nincs erős polgárság és nem létezik hatékony oktatás, kultúra – fogalmazott a város vezetője.

Erős gazdasági kapcsolatok

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára arról beszélt, hogy 2010-ben az Orbán-kormány csődben lévő országot, gazdaságot vett át. A legnagyobb problémát akkor a 12,5 százalékos munkanélküliség jelentette. Jelenleg ez a mutató 3,5 százalék. – Aki akar, tud dolgozni Magyarországon. Az ország egyes régióiban már munkaerőhiány jelent problémát – fogalmazott. Menczer Tamás megjegyezte, a munkanélküliség legyőzésében óriási szerepük volt az olyan külföldi beruházásoknak, mint a Kronesé. Elmondta: ezekért óriási harc folyik nemzetközi szinten. A siker érdekében a magyar kormány Európa egyik legkisebbjére csökkentette a személyi jövedelemadót és a legalacsonyabbá tette a társasági adót – emelte ki.

Az államtitkár hozzátette: a magyar–német gazdasági kapcsolatok kiválóak, 6 ezer német vállalat több mint 300 ezer magyar embernek ad munkát. A magyar export több mint negyede Németország felé irányul, a külföldi beruházások több mint a negyede Németországból érkezik hozzánk.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!