Gazdaság

2018.06.15. 13:22

Meleg volt, elkezdődött a rovarinvázió a földeken

Hajdú-Bihar - A csapadékos idő kedvezett a növényi kártevők elszaporodásának; ellenük már most védekezni kell. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártangazdaságából.

Hajdú-Bihar - A csapadékos idő kedvezett a növényi kártevők elszaporodásának; ellenük már most védekezni kell. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártangazdaságából.

Az ilyenkor szokásosnál még mindig melegebb, jobbára párás, fülledt levegő alakította időjárásunkat június első tíz napjában. Több helyen hullott kiadós csapadék is, esetenként heves záporokból, zivatarokból.

Lényeges változás a naptári évszakváltással sem következett be Hajdú-Bihar megye időjárásában, azaz folytatódott a már bő másfél hónapja tartó nyár.

A Kárpát-medencét kitöltő meleg, nedves, gyakran labilis légállapotú légtömegben kedvezőek voltak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. A hőmérséklet csúcsértéke ennek függvényében alakult: egy-egy erősebben felhős, zivataros napon 25-28, a napsütésben gazdagabb napokon 28-32°C-ig emelkedett a hőmérők higanyszála. Ugyancsak a fülledtség következménye, hogy hajnalra sem csökkent a hőmérséklet 15 fok alá, jellemzően 16-18 °C között állt be a minimum.

A dekád középhőmérséklete 22°C körül alakult, ami 3-4 fokkal haladja meg a sok­évi átlagot. A vaskos pozitív anomália és az erős fülledtség mellett a kánikulai idő érzetét erősítette szervezetünkben a 2-4 hőség, azaz 30 fok feletti maximum hőmérsékletű nap.

Tág határok között

Mezőgazdasági kultúráink fejlődését a kánikulai hőmérsékletek mellett a megszokottnál 15-20 százalékkal magasabb, 90-110 órára tehető napfényes óraszám is támogatta az elmúlt 10 nap során. A vegetáció intenzív fejlődése már nagy mennyiségű vizet igényelt, a párolgással átlagosan napi 3-5 milliméter nedvesség fogyott a talajból.

Ezt több helyen kiadós záporok, néhol heves zivatarok pótolták, ám a konvektív (záporos) csapadékra jellemző módon nagyfokú területi heterogenitással. Habár több napon is kialakultak erősebb és kiterjedtebb zivatargócok, a lehullott csapadék mennyisége tág határok között változott a térségben: volt, ahol bőven 100 milliméter feletti összeget jegyzett június első dekádja, másutt hiába várták a gazdák a záporokat, még 10 milliméter sem esett az időszakban. A talaj vízdeficitje így szintén igen változó, 1 méteres mélységű szelvényt tekintve mintegy 40-90 millimétert tesz ki.

Közeledik a betakarítás

Ahol bőséges csapadék érkezett, ott a kapások és a kertészeti kultúrák rendkívül erős fejlődéssel reagáltak a jó vízellátottságra, de a búza szemtelítődéséhez is talán még időben érkezett a nedvességpótlás. A betakarítás előtt álló árpában és repcében, valamint a szálastakarmányokban már minőségromlást okozhat a túlzott nedvesség, és ugyancsak erős a gombás megbetegedések fertőzési nyomása a szőlőkben, gyümölcsösökben. A meleg, jobbára csendes idő segítette a polifág kártevők felszaporodását is, több faj gradációja is igen intenzív volt a napokban. Védekezés hiányában erős fertőzésre lehet számítani a levéltetvek, molytetvek, pattanó- és cserebogarak, gyümölcsmolyok részéről, de a kukoricabogár és a poloskák inváziója is korábban kezdődött a megszokottnál.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!