Foci-vb 2022

2022.12.05. 19:58

Még a FIFA sem tudja, hogy rendez 48 csapattal világbajnokságot

Egyelőre képlékeny a 2026-os, mexikói, kanadai és amerikai közös rendezésű vb lebonyolítása.

Egyelőre még Arsene Wenger sem tudja, hogy néz ki majd pontosan a 2026-os vb | Forrás: AFP

Már többször szóba került, hogy a most Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság az utolsó, amelyen 32 csapat vehet részt, a következőt 2026-ban már 48 válogatottal rendezi meg a FIFA. Arsene Wenger, az Arsenal korábbi legendás menedzsere, a FIFA futballfejlesztési osztályának a vezetője vasárnap egy sajtótájékoztatón beszélt a lehetséges lebonyolítási módokról, erről ugyanis még nem született döntés. Az eredeti elképzelés szerint a 16 háromcsapatos csoportból az első két helyezett jutna tovább (összesen 32 csapat), de ez azt jelentené, hogy az utolsó csoportmeccsen érdekelt két együttes adott esetben ki tudná golyózni a szünnapot kapó harmadikat, így ez az ötlet rövid időn belül sok kritikát kapott – írja a Magyar Nemzet.

Arsene Wenger elmondta, hogy a nemzetközi szervezet a későbbiekben három lebonyolítási rendszer közül választ. Az egyik a már említett háromcsapatos verzió, míg a második változatban a résztvevőket 12 négycsapatos csoportra osztanák, amelyekből az első két helyezett, valamint a legjobb nyolc csoportharmadik (összesen 32 csapat) jutna tovább az egyenes kieséses szakaszba. A harmadik, rendhagyó tervezet szerint a 48 csapatot két részre osztanák, az így kapott 24 együttes 6 négycsapatos csoportban küzdhetne meg a továbbjutásért, majd az így létrejött két minitorna győztese mérkőzne meg egymással a döntőben. Leegyszerűsítve ez úgy nézne ki, hogy a 48 csapatot kettéosztva kapunk két Európa-bajnokságot (2016-os és 2020-as lebonyolítás), amelynek győztesei a világbajnoki trófeáért szállnának ringbe.

– Még semmi nincs eldöntve – mondta Arsene Wenger –, de jelen állás szerint vagy tizenhat háromcsapatos csoport lesz, vagy tizenkét kvartett, vagy két külön huszonnégy csapatos torna. Nem én hozom meg a végső döntést a lebonyolítással kapcsolatban, hanem a FIFA végrehajtó bizottsága, várhatóan a jövőre.

A 2026-os labdarúgó-világbajnokságnak az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Kanada ad otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!