nehéz helyzetben

2020.05.04. 15:11

Debreceni üzletkörkép: eddig több mint kétszáz bérlő kért kedvezményt

Minden érintett veszteséget szenvedhet el az üzleti korlátozásokon.

20200417 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Szép és pusztuló épületek a debreceni belvárosban.

Fotó: Molnár Péter

A járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek azok az üzletek (is), melyek bérlik helyiségeiket. Habár némi enyhítés következik a korlátozásokban, valószínűleg még jó ideig nem térhetnek vissza a normál működésükhöz. A nagyobb debreceni egységek kapcsán érdeklődtünk a bérbeadóknál, fenntartóknál, tudják-e valamilyen kedvezménnyel segíteni bérlőiket.

A Cívis Ház Zrt. még április elején közölte, hogy – a tulajdonos DV Zrt. döntése alapján – üzlethelyiségeinek azon bérlői számára, akik a veszélyhelyzet miatti kormányzati döntésekre tekintettel kénytelenek bezárni, 90 százalékos bérletidíj-kedvezményt nyújt az erre vonatkozó kérelem esetén. Azon bérlők, akik a veszélyhelyzet miatt csak korlátozottan lehetnek nyitva, de működésüket fenntartják, az erre vonatkozó kérelem esetén 50 százalékos bérletidíj-kedvezményben részesülnek. A kedvezményt 2020. június 30-ig lehet alkalmazni, a veszélyhelyzettől függően meghosszabbítható. Azzal a feltétellel lehet igénybe venni, hogy a kedvezmény 50 százalékát véglegesen elengedi a Cívis Ház Zrt., 50 százalékát pedig a veszélyhelyzet elmúltával, 2021-ben 12 egyenlő részletben kell majd megfizetni.

„Eddig 233 bérlő kért kedvezményt. Többségük 90 százalékos, kisebb részük 50 százalékos kedvezményt kapott. Vannak olyan bérlők, akik nem jogosultak kedvezményre”

– tudatta érdeklődésünkre április 27-én a Cívis Ház Zrt.

Szankció nem lesz

A Debrecen Plazában április végén – honlapjuk szerint – 18 üzlet és szolgáltató tartott nyitva, 26 zárva volt. „A kialakult járványügyi helyzet kapcsán folyamatosak az egyeztetések a bérlőinkkel, annak érdekében, hogy minden esetben megtaláljuk a lehető legoptimálisabb megoldást. Felelős bérbeadóként ugyanis kötelességünknek érezzük, hogy a bérlőink érdekeit is figyelembe véve közösen minimalizáljuk a bérlői, vásárlói és tulajdonosi veszteségeket.

„Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzet a bérlőinkkel való hosszú távú együttműködésünk egy olyan szakasza, amelyet közösen kell átvészelnünk, kompromisszumok kötése és szoros együttműködés mellett. Közös érdekünk és vásárlóink érdeke ugyanis, hogy kétségbeesés és kapkodás helyett józanul mérlegeljünk, és objektíven elemezzük az érkező információkat, így próbálva megérteni a helyzetet annak érdekében, hogy az adott körülmények között a lehető legjobb döntéseket tudjuk meghozni.”

„A jelenlegi helyzetre való tekintettel tájékoztattuk a bérlőinket, hogy nem éri őket semmilyen szankció a tulajdonos részéről, abban az esetben, ha a vonatkozó rendelet hatálybalépését követően nyitvatartásukat nem a hatályos bérleti szerződésnek megfelelően határozzák meg, azaz az előírtnál rövidebb ideig tartanak nyitva, vagy egyáltalán nem nyitnak ki.”

Társaságunk mint bérbeadó mindenben követi a hatóságok előírásait és rendeleteit. Tisztában vagyunk azzal, hogy a bevásárlóközpontok kulcsfontosságú szerepet vállalnak a lakosság alapellátásában, ezért amíg nincs ellentétes rendelkezés, a bevásárlóközpontok továbbra is nyitva tartanak, tehát a rendeletben meghatározott tevékenységet folytató bérlőinknek adott a lehetőség a helyszíni munkavégzésre. Mindemellett az ő biztonságuk és vásárlóink biztonsága érdekében továbbra is rendszeres, gyakori fertőtlenítés és takarítás történik az épületekben, hogy lehetőségeinkhez mérten minimalizáljuk a fertőzés terjedésének kockázatát” – közölte a fenntartó.

A Fórum Debrecen részéről a folyamatosan változó helyzet miatt nem tudtak konkrétumokról nyilatkozni.

SzT

Lassan indulhat újra az élet

„Nagy horderejű lépés a kereskedelemnek az üzletek időkorlátozás nélküli nyitvatartásának lehetősége” – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György az MTI-nek csütörtökön, a miniszterelnök bejelentésére reagálva. A kereskedelemben a koronavírus-járvány legnagyobb kárvallottja az a mintegy 80 ezer üzlet, amelybe a kijárási korlátozás miatt egyáltalán nem mehettek be a vásárlók. Az elmúlt időszakban ezeknek az üzleteknek nem volt forgalma, és a webáruházi értékesítés sem pótolta a bevételkiesést. Kiadások ugyanakkor voltak, mert a rezsiköltségeket, bérleti díjat fizetni kellett, és emellett a kereskedők törekedtek arra, hogy legalább részmunkaidőben megtartsák alkalmazottaikat – mutatott rá a főtitkár. Jelezte: a részletekről még nincsenek információk, így nem tudni, hogy pontosan milyen területekre vonatkozik majd az időkorlátozás feloldása. Nem számít a forgalom ugrásszerű növekedésére, inkább fokozatos felfutást tart valószínűnek.

Borítókép: a belvárosban számos kis üzlet bérelt helyiségben működik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában