Tovább bővül a videokonferencia-rendszer a hazai felsőoktatásban

Újabb 30 egyetemet, főiskolát és közgyűjteményt kapcsolnak be a hazai videokommunikációs infrastruktúrába.

Ennek köszönhetően az intézmények munkatársai utazás nélkül egyeztethetnek a legújabb tudományos felfedezésekről, projektekről, sőt adott esetben a tanórákat is interaktívvá tehetik. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia épületében adta át az új, internet alapú HD videokonferencia-rendszert és a rá épülő szolgáltatásokat.

A NIIF Intézet 2003-ban kezdte el kiépíteni az országos videokonferencia hálózatot a hazai tudományos élet számára. Első körben 50 tárgyalótermi, helyszínenként 8-10 résztvevőt kiszolgálni képes rendszert telepítettek, amelynek köszönhetően már a kezdetektől több ezer helyszín volt elérhető a magyar kutatók számára a világ számos pontján, Cambridge-től Kalifornián át egészen Tokióig.

A beruházás összesen 212 millió forintba került

A mostani bővítés keretében a kedvezményezett intézmények egy olyan, nagy kapacitású videokonferencia szerver segítségével kommunikálhatnak, amely 35 HD, vagy akár 100 hagyományos videokonferencia-résztvevőt képes egyidőben kiszolgálni – hangzott el a csütörtöki átadáson. A beruházás összesen 212 millió forintba került.

A teljes rendszer egyébként mára 130-nál is több végpontból áll, így a szolgáltatás gyakorlatilag a teljes hazai felsőoktatási és kutatóintézeti kört lefedi, illetve több nagyobb közgyűjteményt is elér. A résztvevők évente átlagosan 5 ezer órán át használják a rendszert.

– Független HÍrügynökség –